Sabor o Obiteljskom zakonu

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljskopravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom.

Predloženi zakon, uz ostalo, uvodi pravnu zaštitu obiteljskog doma kada je riječ o jedinome mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada se supružnici rastaju i kada dijete mora tražiti krov nad glavom. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci sve dok djeca ne postanu punoljetna.

Uvodi se i ‘pravni zastupnik’ kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju rastava braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora. Kada je riječ o rješavanju obiteljskih sporova, medijacija je do sada bila na marginama, no sada se uvodi kao sustavno rješenje.

Taj pomoćni mehanizam trebao bi pomoći bračnim partnerima da se dogovore o zajedničkoj skrbi za djecu.

Predviđen je i ‘plan roditeljske skrbi’ u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, pojedinačno, kada je dijete s njim.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...