Slovenija treba pet milijardi eura za sanaciju banaka

Vjeruje se da će Sloveniji trebati čak pet milijardi eura za dokapitalizaciju banaka, rekao je za Reuters jedan izvor blizak tom pitanju, a dužnosnici kažu da bi pomoću toga iznosa izbjegli traženje međunarodne financijske pomoći.

Slovenska vlada ne želi tražiti pomoć, a jedan vladin dužnosnik nedavno je izjavio da i ako račun za spas bude čak 4,6 milijarda eura, to neće značiti da se odmah traži međunarodna pomoć.

Banke imaju oko osam milijarda eura loših kredita, što je otprilike četvrtina BDP-a pa su sve češća nagađanja da će Slovenija, zemlja od dva milijuna stanovnika, možda postati šesta zemlja eurozone koja traži vanjsku pomoć.

Vlada će 13. prosinca dobiti rezultate vanjske revizije banaka i vidjet će se koliko im gotovine glava mora dati da bi banke preživjele.

“Najnoviji podatak kojim baratamo za Sloveniju jest pet milijarda eura”, rekao je jedan visoki dužnosnik eurozone koji zna stanje u toj zemlji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...