Stanje na Tajlandu se smiruje

Vojni čelnici Tajlanda ocijenili su jučer da se političko stanje u zemlji normalizira nakon višednevnih prosvjeda u kojima je poginulo najmanje pet osoba i odbacili mogućnost intervencije vojnih snaga.

Svi smo se složili da vojne snage neće u ovoj situaciji preuzeti vodeću ulogu, neće biti vojnog udara. Vjerujemo da napetost popušta i uskoro će sve opet biti normalno, ocijenio je nakon sastanka vojnog vodstva zapovjednik mornarice admiral Narong Pipathanasai.

Vojska je tijekom 80 godina izvela ili pokušala 18 vojnih udara u Tajlandu. Tajlandska vlada objavila je jučer naredila policiji da izbjegne nasilje prema prosvjednicima koji dulje od mjesec dana pokušavaju ishoditi ostavku vlade premijerke Yingluck Shinawatre. Ranije je zapovjednik policije u Bangkoku, glavnome gradu Tajlanda, objavio da neće biti na putu prosvjednicima.

Međutim protivnici vlasti, koji su se nakon vladine objave nakratko povukli s ulica, ponovo su se okupili pred stožerom policije i kažu da se neće smiriti unatoč potezima vlasti.

Prosvjednici žestoko kritiziraju brata premijerke Yingluck Shinawatre, milijardera Thaksina Shinawatre, svrgnuta s mjesta premijera državnim udarom 2006., kojeg optužuju da je i dalje glavna osoba koja donosi odluke o politici vlade otkad je u egzilu u Dubaiju.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...