Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači plaše da će Fed već idućega tjedna smanjiti poticajne monetarne mjere koje su godinama podržavale rast cijena dionica. Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,65 posto, na 15.755 bodova, a za toliko je oslabio i S&P 500, zaronivši na 1.775 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,5 posto, na 4.000 bodova.

Oštar pad cijena dionica uslijedio je nakon što su u utorak navečer republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o saveznom proračunu za iduće dvije godine. Time su nakon tri godine prekinuti oštri politički sukobi, koji su kulminirali u listopadu, kada je zbog nedostatka zakonske osnove za daljnje financiranje obustavljen rad niza saveznih službi. Dogovorom u Washingtonu postignuta je stabilnost na fiskalnoj strani, što otvara prostor Fedu za smanjenje monetarnih poticajnih mjera u siječnju ili ožujku. No, sve je raširenije mišljenje da će središnja banka taj potez povući već idućega tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,7 posto, na 6.439 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 posto, na 9.006 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 4.059 bodova.
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 15.403 boda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...