Titula “Viteza bure” za Ivana Tomana i Aleksandra Gospića!

Deset godina, i malo i mnogo, kako za koga. No, jedan 10. rođendan, ako ništa, zaslužuje da ga se barem notira.

Dakle, u subotu, 14. prosinca, s početkom u 18 sati na Zvjezdanom selu Mosor počinje svečani program obilježavanja 1. desetljeća pokretanja Crometeo foruma.

Crometeo forum u rad je pušten 15. prosinca 2003., a isti se datum uzima za osnivanje Crometeo tima. Ukoliko ne znate, radi se o ekipi koja daje imena našim ciklonama…

Bit će fešta. U zvjezdarnicu na Mosoru može se doći osobnim automobilom ili iz Splita Prometovom autobusnom linijom broj 28. Na svečanost su pozvani svi članovi Crometeo tima ali i svi zainteresirani građani, mjesta u zvjezdarnici za svih ima. Službeni dio programa koji traje od 18 do 20 sati slobodan je i besplatan za posjetitelje, a Crometeo članove molimo da ponesu piće po svom izboru, i makar jedan keks ili kolač. Oni koji Crometeo organizatorima žele i u mogućnosti su financijski pomoći donacijom, mogu to učiniti u večeri proslave, ali ne primamo donacije nezaposlenih, đaka i studenata, otkriva Rade Popadić, ‘alfa i omega’ tima.

[pullquote align=”right”]Ivan Toman, mladi profesor u Pomorskoj školi, glavni je čovjek Meteoadriatic projekta, odnosno ‘crometeo prognostičkih karta'[/pullquote]Program obilježavanja sadržavat će: prvu online prezentaciju Crometeo nominacija za najveće meteorološke događaje u Hrvatskoj u 2013. potom otvaranje izložbe fotografija ‘Meteorološki kontrasti 3’ – izložbe koja je proputovala cijelu Hrvatsku, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o prvih 10 godina Crometeo tima i Crometeo foruma i prvu službenu dodjelu priznanja Crometeo foruma.

Među nagrađenima, dobitnicima titule ‘Viteza bure’, su i dva Zadranina.

Ivan Toman, mladi profesor u Pomorskoj školi, glavni je čovjek Meteoadriatic projekta, odnosno ‘crometeo prognostičkih karta’. Piše meteorološke priloge i objavljuje fotografije za časopis Nautica (2005- ), priređuje tjednu rubriku ‘Klima’ u Zadarskom listu (subotnji prilog Plodovi zemlje i mora) – do današnjega dana preko 350 tematskih članaka (2005- ), pobjednik na prvom otvorenom prvenstvu Crne Gore za meteorologe amatere, u organizaciji Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore (2007). Uspostavlja i administrira sustav izrade prognostičkih karata i dijagrama (maps.meteoadriatic.net) – jedini takav projekt u Hrvatskoj (2007-), organizator izložbe fotografija ‘Meteorološki kontrasti’ Crometeo udruge, u Gradskoj loži u Zadru (2008). Drži predavanje na temu prognostičkog modela GFS (Croatia Boat Show 2008.), pokreće i administrira projekt MeteoAdriatic Websites Group web server (2008- ). Pokreće projekt mezoskalnog prognostičkog modela WRF-NMM i WRF-ARW visoke rezolucije na Internetu [ http://maps.meteoadriatic.net/ ] (2008-). Drži predavanje na temu prognostičkog modela Crometeo WRF (Croatia Boat Show 2009.), vanjski je suradnik Instituta Ruđer Bošković na projektu SEE-GRID-SCI računalnog clustera na području jugoistočne Europe [ http://www.see-grid-sci.eu/ ] (2009-), pokretač projekta WRF EMS Unofficial Forums [ http://www.wrfems.info/ ] (2009-) i asistent firmi Meteo-info u uspostavljanju vlastitog prognostičkog modela WRF NMM (2010). Izrađuje vikend prognozu i sudjeluje u zajedničkom projektu Instituta Ruđer Bošković i Državnog hidrometeorološkog zavoda (SCI-BUS/AdriaScience Gateway) na predviđanju jadranskih oluja. (2012-).

[pullquote align=”left”]Drugi nagrađeni, Aleksandar Gospić, možda je najpoznatiji fotograf krajobraza u RH[/pullquote]Drugi nagrađeni, Aleksandar Gospić, možda je najpoznatiji fotograf krajobraza u RH.

Godina je 1987, sredina studenog, upravo je pao prvi ozbiljniji snijeg sezone i kao poklon za skori 12-ti rođendan odabrao sam izlet na Velebit, pa s ocem odlučujem da prvi put idemo probati zimski uspon na Zavižan. Sa lancima se probijamo negdje do iza Siče, a dalje nastavljamo po cesti pješke, prizor ostavlja bez daha. Šuma se savila od težine snijega, a pod nogama oko 30cm pršića. Nigdje nikoga, nedirnut bijeli put i povremeni huk bure negdje gore u krošnjama. Na kraju beskrajne ceste napokon izlazimo na livade Zavižana, a iznad nas iz burne kape povremeno proviri ledena utvrda injem okovanog Doma. Šibani burom savladavamo posljednji uspon do doma gdje nas dočekuje mlađahni Ante, tada još smeđe brade. Nakon kratkog odmora pokazuje nam po meteo krugu, ja ga znatiželjno propitujem i pozorno slušam o njegovim doživljajima ovdje na vrhu Velebita. Iako je bilo jako davno slike tog dana su mi se trajno usjekle u sjećanje i još su žive kao da nije prošlo već toliko vremena, ispričao je AG događaj koji je na neki način bila prekretnica i vodilja u njegovim životnim preokupacijama. Inspiracija za stotine, tisuće, prekrasnih fotografija…

Dobitnici priznanja su također i: Božo Dujmović, Željko Vidinović, Kristijan Dobrovolec, Nedeljko Mandić, Zoran Dragić, Rade Popadić, Daniel Pavlinović, Joško Markov, Gordana Barać, Zvonimir Barišin, Marijana Žunić, Tin Juginović, Renato Selimović, Ante Beus, Kristijan Božarov, Boris Gavrić, Bojan Grbavac, Ivan Golić, Nenead Prošić, Nino Rašić, Zvonimir Katančić i Mladen Marač.

Počasni članovi su postali: Stipe Božić, Ojdana Koharević, Feđa Klarić, Joško Dadić, Maja Novaković, Vinko Prizmić, Darko Gavrić i Dušan Pavičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...