Tko su najbolji i najgori ministri u 2013. godini?

Drastičan rast nezaposlenosti, manjak investicija i pad gospodarskih aktivnosti sami po sebi dovoljna su ocjena rada Vlade u 2013. godini. No neki od 20 ministara istaknuli su se kao bolji ili lošiji. Politolozi su najviše pohvalili rad potpredsjednice i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, a titulu uvjerljivo najlošijeg ministra dobio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Gotovo svi politolozi s kojima smo razgovarali istaknuli su premijera Zorana Milanovića kao najslabiju kariku Vlade jer ne želi provesti rekonstrukciju svoga ureda, odnosno ne želi mijenjati nesposobne ministre.

Politički sociolog Dražen Lalić bez previše razmišljanja rekao je da je najlošiji ministar HNS-ov Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. ‘On jednostavno nema viziju. Cijela ekonomska politika Vlade luta, izgubljeni su u pustinji. Iz toga resora došlo je toliko disonantnih izjava koje obične građane zbunjuju’, objašnjava Lalić i ističe da Vrdoljak ni nije ekonomist, nego inženjer elektrotehnike.

Neuspješnima smatra i ministra obrazovanja Željka Jovanovića te ministra poduzetništva Gordana Marasa, a pohvalio je ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, ministra branitelja Predraga Freda Matića te ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš.

Lalić je istaknuo Vesnu Pusić kao najuspješniju ličnost u Banskim dvorima: ‘Ako se nešto dobro dogodilo ove godine, onda je to bilo na vanjskopolitičkom planu. Ne samo zbog ulaska u Europsku uniju, nego zbog ministrice koja svoj posao suvereno radi. Ona se nekome može sviđati ili ne, ali ona je dosegla pravu političku zrelost. Mislio sam da je šteta što je otišla iz sociologije, ali sada se ispostavlja da možda i nije.’

Lalić hvali Pusić jer iz njezina ogromnog sustava nije isplivala nijedna velika afera te je čak naziva hrvatskom Hillary Clinton: ‘Ona mi je jedan od rijetkih dobrih aduta, ne samo u Vladi, nego općenito na političkoj sceni.’

Slično misli profesor Žarko Puhovski koji među negativce ubraja i Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i EU fondova. Za njega su najuspješniji također Pusić, Fred Matić te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

‘Ranko Ostojić u zaoštrenoj atmosferi u Vukovaru postigao je da je policija, uz sve greške, ostala institucija u koju se ipak ima povjerenja. Nije postala stranačka milicija, nego je zadržala neutralan status’, Puhovski objašnjava svoj izbor Vladina ‘pozitivca’.

Za Freda Matića kaže da je jedini duhoviti član Vlade što je, tvrdi, jako važno. ‘Drugi nisu u stanju ni viceve pričati. Matić je u otežanim uvjetima sukoba u Vukovaru preuzeo ulogu gromobrana. Dugo ću pamtiti onu scenu u kojoj se premijer šulja na stražnja vrata na sastanak u Vukovaru dok Matić s Glavaševićem ulazi na glavna vrata uz sve zvižduke svjetine. To jedan ministar ili premijer i treba raditi’, kaže Puhovski i dodaje da je Matić učinio puno i na dekonstruiranju braniteljskih privilegija koje su nekima pripisivane zbog prikupljanja glasova.

Politolog Davor Gjenero također ističe Vesnu Pusić i Freda Matića kao odlikaše u Vladi, ali dodaje još jedno ime – Arsena Bauka, ministra uprave. Kaže da se Bauk dobro snašao u vrlo neugodnoj poziciji i vrlo neurednom ministarstvu: ‘Nema bogzna kako dobre suradnike, ali djeluje po načelu zdravog razuma i učinio je više dobrih poteza. Sređuje registar birača i na racionalan način provodi reformu javne uprave i lokalne samouprave. Nije to puno, ali u odnosu na rad drugih ministarstava, to je jako dobro.’

Najlošijim smatra ministra obrazovanja Željka Jovanovića pa čak i ministra financija Slavka Linića za kojega se tijekom godine moglo najčešće čuti da je jedini ministar koji nešto konkretno i radi.

‘Moram priznati da se zgražam nad činjenicom da jednog od najgorih ministara ljudi toliko hvale, ali to proizlazi iz činjenice da je Linić izrazito autoritarna osoba i da autoritarizam u našoj kulturi još prolazi’, rekao je Gjenero. Za Jovanovića kaže da nije u stanju održati proračun vlastitog ministarstva te da je ‘i inače loš ministar’.

Politolog Tihomir Cipek tvrdi da je Jovanović nesposoban na nekoliko razina: ‘To su tijekom godine dokazale i odluke Ustavnog suda. Stalno mi se čini da je to Vlada koja ne želi dogovor s javnošću i stručnjacima, a morate neku potporu u društvu naći… Jovanović djeluje loše za političku kulturu jer misli da je uvijek u pravu. I sama ta činjenica je loša.’

Cipek zamjera Jovanoviću jer je odluku Ustavnog suda o ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja (zbog pogrešne procedure donošenja kurikuluma, op. a.) javno napao, umjesto da se ispričao i ispravio grešku, kako se na kraju i dogodilo. ‘On nije sposoban. Kada je pogriješio i odgodio plaćanje putnih troškova za učitelje, Jovanović se ispričao ministru financija, a ne učiteljima. Pa građanska pristojnost nalaže da kaže – Oprostite mi ljudi, strpite se dva tri tjedna i novac će stići. Je li to bilo tako teško reći?’ pita se Cipek.

Cipekove kritike otišle su i na račun ministra rada i mirovinskog osiguranja Miranda Mrsića zbog rasta nezaposlenosti, na račun ministra Vrdoljaka jer se u gospodarstvu ništa na bolje nije promijenilo, a kaže da ni ministar Branko Grčić nije učinio dovoljno da omogući što bolje povlačenje EU fondova.

Presjek prilično sličnih mišljenja političkih stručnjaka vodi nas do zaključka da su najgori ministri u 2013. godini bili ministar Ivan Vrdoljak, Željko Jovanović i Branko Grčić i(li) Gordan Maras. Prolaznu ocjenu za polovicu mandata dobili su Vesna Pusić, Predrag Fred Matić i Anka Mrak Taritaš. Zanimljivo je da su najlošija i najbolja mjesta otišla baš malobrojnim ministrima iz HNS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...