U Murvicu dolazi “Lesnina”, pri kraju nova škola

Dakle, ipak se može, ma koliko se u Gradu Zadru trudili uvjeravati da ne može i da je ‘trenutno jednostavno takva  nepogodna situacija’. Ne kažemo da situacija i nije blistava, ali na tek koji kilometer sjevernije smo se uistinu uvjerili da i nije baš toliko nepogodna. Kad se hoće i zna privući ulagača, premda ne kažemo da se u županijskoj ‘metropoli’ to ne želi i ne zna. No, ipak…

Kako bilo, dok gospodarska zona Crno zjapi prazna i stoji neiskorištena ‘kano klisurina’, jer navodno ‘nema zainteresiranih investitora’, potonji su nekako istovremeno nahrnuli na tri poslovne zone niti pet minuta dalje vožnje automobilom na D8 u smjeru autoceste A1.

U Murvici je u četvrtak, naime, predblagdanski svečano, pred samim ulazom u Donatov grad, otvorena zona Murvica-jug, redom treća u Općini Poličnik, uz ranije uspostavljene zone Grabi i Murvica. Da interes investitora usprkos ‘trenutku’ i ‘situaciji’ postoji, pa što o tome mislili, potvrđuje podatak da je u zoni Murvica -jug ukupno 20 parcela, ne malih nego veličine oko 7.000 metara kvadratnih, a prodano ili izjamljeno je njih- 19, među kojima su na dvije, slovenska Lesnina i zadarski Sarag, već počeli s gradnjom svojih hala i pogona.  Predviđa se da bi u zoni posao trebalo naći između 500 i 700 mještana Poličnika, Murvice, Briševa…

[pullquote align=”right”]Pred samim ulazom u Donatov grad, otvorena je zona Murvica-jug, treća u Općini Poličnik, uz ranije uspostavljene zone Grabi i Murvica[/pullquote]- Riješena je uporabna dozvola, komunalna i sva ostala infrastruktura, od vodovoda do pristupnih prometnica, a kompletno opremanje područja koštalo je 27 milijuna kuna. Duboko sam uvjeren da će u roku od tri do pet godina ovdje svoj posao pronaći tisuću i pol ljudi, kazao je načelnik općine Davor Lončar, ističući da su se uz zgotovljenu kompletnu komunalnu infrastrukturu i obavljen tehnički pregled stekli uvjeti za ‘ulazak’ na ‘teren’ zainteresiranim investitorima.

Riječ je o zoni veličine 43 hektara koja je pred ljeto kod takozvane ‘Karaule’ modernom prometnicom spojena na Jadransku magistralu i lako dostupna. Nisam ja ni mudriji ni sposobniji od drugih, ali sam, kad su gospodarske zone u pitanju, morao biti strahovito uporan i to prvenstveno u izbjegavanju prepreka kojih je do dan danas bilo nebrojeno na relaciji lokalna samouprava – država, ‘ispovjedio’ se medijima Lončar netom nakon što je vrpcu presjekao župan Stipe Zrilić uz blagoslov don Pave Kera.

Najveći dio investicije po ‘dugopoljskom modelu’ snosila je Općina Poličnik, sredstvima iz proračuna i prodaje terena, a financijski su pomogli Ministarstvo poduzetništva i obrta s četiri milijuna kuna, Grad Zadar sa 620.000 i Zadarska županija sa 500.000 kuna.

Terene u IP Murvica -jug kupili su, osim Lesnine i Saraga, i Hrvatski auto klub, Inel projekt, Alu Marin, Lignum, Mollart inženjering, Sonik, Kralj komerc, Titulus, Fixus i Inej auto centar. Usput, Općina Poličnik jednu je parcela ustupila i Zadarskoj županiji za izgradnju Centra novih tehnologija. Kupci su metar kvadratni zemljišta platili 15 eura.

Ne bude li nekakvih izvanrednih okolnosti u Općini Poličnik bi, u iduća dva tjedna, morala zaživjeti i dodatna najmanje dva značajna infrastrukturna projekta.

[pullquote align=”left”]Tvrtka Kulić Invest iz Vinkovaca, uz stručni nadzor Donata-Zadar, pri samom je završetku na adaptaciji općinske zgrade, rekonstrukciji starog dijela i podizanja novog na ukupno 550 kvadrata[/pullquote]Do kraja godine trebali bi tako napokon, na pravi način, početi duže najavljivani radovi na spomenutom novom skladišno- prodajnome kompleksu tvrtke ‘Lesnina’.

Prva faza distributivno-skladišnog i prodajnog centra u Gospodarskoj zoni Murvica-jug, čija je procijenjena projektantska vrijednost oko 25 milijuna eura, morala bi biti okončana do početka kolovoza iduće godine, a očekuje se da će dolazak poznate slovenske tvrtke u Murvicu značiti otvaranje oko 185 novih radnih mjesta.

Tvrtka Kulić Invest iz Vinkovaca, uz stručni nadzor Donata-Zadar,  pri samom je završetku 1.8 milijuna kuna ‘teškoj’ adaptaciji općinske zgrade, točnije rekonstrukciji starog dijela i podizanja novoga, na ukupno 550 kvadrata. Devet ureda i vijećnica trebali bi se otvoriti početkom 2014. a ostali su tek manji zahvati unutarnjeg uređenja i ‘kultiviranja’ okoliša.

Blizu kraju su i oko tri miljuna kuna vrijedni poslovi na dogradnji OŠ Poličnik, konkretno na drugoj fazi, obnovi pročelja i izmjeni unutarnjih zidova s pripadajućom instalacijom, u centralnom objektu osnovne škole, što ih pod ‘paskom’ ovlaštenog inženjera Dražena Džepine, izvodi Titan Constructa iz Zagreba. Đaci bi u moderan prostor sukladno strogim pedagoškim standardima morali iduće jeseni i to u jednoj smjeni prema preporuci Ministarstva obrazovanja.

Planirani razvijeni poslovno-industrijski centar traži naravno osposobljen i stručan radni kadar.

[pullquote align=”right”]Blizu kraju su i oko tri miljuna kuna vrijedni poslovi na OŠ Poličnik, što ih izvodi Titan Constructa iz Zagreba[/pullquote]Poličnik, barem nam takav dojam ostavlja, brine o svojim studentima. Tako su iz Općine uputili poziv onima koji su ostvarili pravo na bespovratnu financijsku pomoć u akademskoj godini 2013/14.  da mogu potpisati ogovor o dodjeli bespovratnih sredstava počevši od 20. prosinca pa do 10.siječnja a da pritom obavezno dostave žiro-račun zbog  promjena u Pravilniku o porezu na dohodak (Prema čl.90 st.2. t.2. Pravilnika o porezu na dohodak). U svrhu podrobnijih informacija ili rješavanja eventualnih nejasnoća    poinuđeni su broj telefona: 354-004, mob: 099/703-2036 i mail adresa: [email protected].

Bespovratna sredstva studentima prve godine u visini 500 kuna mjesečno zaslužili su na račun postignutih uspjeha: Antonela Baljak, Stipe Marinović, Anđela Barjašić, Mateo Čulina, Filip Žigun, Lucija Šušić, Ivan Šarić, Magdalena Adžić, Matea Milin, Šimun Zdrilić, Lucija Demo i Petar Baljak, dok su, također 500 kuna, mjesečnu stipendiju dobili sveučilištarci viših godina: Martina Štrkalj, Matea Dukić, Martin Kovačević, Maja Zdrilić, Anđela Barić, Josipa Baljak, Mile Romić i Roberto Surać.

Pored njih stipendiju nastavljaju primati i: Stipe Butić, Željka Jurlina, Ana Knežević, Marija Knežević, Lovre Šešelja, Duje Zdrilić, Marina Stanić, Marko Stanić, Marijan Zekić, Matea Zekić, Marta Ćustić, Hrvoje Lukin, Ana Surać, Lucija Surać, Dino Surać, Ana Barić, Filip Barjašić, Danijela Kovačević, Antonija Marinović, Martina Perić, Anđela Šarić, Latica Šarić, Sanja Šarić, Lucija Zdrilić, Petra Zdrilić, Sara Buljat, Marina Knežević, Tomislav Ukalović, Nikolina Mijaljević i Martina Gecan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...