Umjesto “janjećih delicija” – sokići i priča

Malo priče, poezija i djelovi romana. Nešto objavljenih, nešto neobjavljenih, ali s puno stila, protoka riječi, humora i – aplauza.

Tako se u 16 riječi s povlakicom, tri točke, ponekim veznikom i pet zareza, može na način ‘glavnih aktera’ uistinu sjajnog događanja opisati posljednji književni susret u 2013. godini zadarskih pisaca u lijepo popunjenoj Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Ulici Stjepana Radića.

Predblagdansko okupljanje ‘zasladilo’ se na koncu, kako to i ide i kako je uostalom i red u sličnim prilikama, prigodnom ‘zakuskom’ kojom su ‘gospodari slova’ dokazali posebnost i jedinstvenost u okruženju koje je počesto i najbolja inspiracija satiričnim, kritičkim, pa zašto ne i socijalno-psihološkim tekstovima i temama. Umjesto uobičajenih ‘junećih i janjećih delicija’ i ‘ala, party’ koktelima na pladnju su se poslužili -keksima, sokićima i bademima.

No, vratimo se u 4 zida GKZD-a. Pored standardnih čitanja novih pjesama i proze na zbivanju su se predstavila i dva tek stasala i izvan sumnji talentirana imena iz istog ‘faha’- Anita Žilić i Antonela Bokan. Pridružile su se ZaPisu na predbožićno-novogodišnjoj veselici promocijom svojih uradaka.

[pullquote align=”right”]Pored standardnih čitanja novih pjesama i proze na zbivanju su se predstavila i dva tek stasala i izvan sumnji talentirana imena iz istog ‘faha’- Anita Žilić i Antonela Bokan. Pridružile su se ZaPisu na predbožićno-novogodišnjoj veselici promocijom svojih uradaka[/pullquote]Dok je Antonelin ‘junak novinar koji je kao i sama autorica, Betinjanin’, dotle je Anita publiku uvela u ‘fantasy žanr’. Na bini su se curama i moderatorici Staši Aras priključili Robert Nezirović, Boško Habuš i Igor Eškinja. Da ne zaboravimo. Andreja Malta najavila je promociju prve pjesničke zbirke ‘Stazama uspomena’ koja će se pak održati u petak u 18:00.

Dakako, razgovaralo se u ‘off-u’ i o aktualnostima, ulozi pisaca, prijevoda i književnih časopisa…

Toliko o tome, a izvrsni organizator -ZaPis- sam se predstavio na vlastitim net-stranicama:

Biti na provinciji zbivanja (daleko od Zagreba, a ne baš blizu Splitu ili Rijeci) i baviti se marginalnim interesima (što književnost u današnjem društvu jest) zadarsku književnu scenu stavlja u dvostruko nepovoljan položaj: em je daleko od zanimljivosti, em književnost nikome i nije zanimljiva. Negdje iz izvora te frustracije je nastao ZaPis, grupa od desetak književnih entuzijasta i autora različitih interesa koje povezuje geografska blizina i želja da u Zadru stvori prostor za vlastito djelovanje. Valja priznati da za pronaći nešto književnog entuzijazma danas treba duboko kopati, ipak, ZaPis se trudi i uz malo dobrog vjetra jedra bi mu se mogla napuhati.

[pullquote align=”left”]Na bini su se curama i moderatorici Staši Aras priključili Robert Nezirović, Boško Habuš i Igor Eškinja. Da ne zaboravimo. Andreja Malta najavila je promociju prve pjesničke zbirke ”Stazama uspomena’ koja će se pak održati u petak u 18 sati[/pullquote]Tako, od jeseni 2009. ZaPis polako ali sigurno ukopava temelje nečega što će se jednog dana moći nazvati scenom. U programu ZaPisa je održavanje mjesečnih književnih večeri na kojima se prezentira i raspravlja književnost, dovode renomirani gosti (Ante Tomić, Jurica Pavičić, Roman Simić Bodrožić, Zoran Ferić, Tanja Mravak, Rječilište, Daša Drndić), ali i daje prostora za javno čitanje i predstavljanje neafirmiranim i manje poznatim autorima iz cijele RH. Do sad je ZaPis organizirao pedesetak književnih večeri od kojih je gotovo svaka večer imala zanimljivog gosta. Sa svojim večerima ZaPis je stalni gost u svom gradu i županiji, ali i promotor zadarske riječi izvan lokalnih okvira. Gostujući u Šibeniku, Puli, Splitu i Zagrebu širi svoje slovo gdje god ga se da proširiti.

U veljači 2012. u suradnji s udrugama Parampion i zagrebačkim CeKaPe-om pokrenut je Otpis – otvorene radionice kreativnog pisanja. Golem interes i odziv na radionice ukazao je na značajnu žeđ Zadrana za literarnim stvaranjem. Osim kao mjesto učenja i usavršavanja, OtPis se pokazao i kao dobra platforma za povezivanje ljudi s istim interesima. Od pokretanja, Otpis je održao više ciklusa radionica i predavanja u Zadru i Zagrebu.

Otpis je evoluirao i u novi medij, pa tako, od ožujka 2013. isti tim svaki drugi utorak u 20:00 na Novom Radiju vodi emisiju o književnosti ‘Kulturni Otpis’.

Napokon, četvrtu godinu djelovanja ZaPis je okrunio i izdavanjem prve zbrike radova svojih članova ‘Samo ti pričaj’ koja je doživjela sjane promocije u Šibeniku, Zadru, Splitu i Zagrebu i o kojoj je napisana cijela sila sjajnih kritika.

U rujnu 2013. ZaPis se odvažuje na svoj najveći pothvat do tad – organiziranje trodnevnog međunarodnog književnog festivala u Zadru; ‘KaLibar bestiVala’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...