Uživajte dok možete: Ovih sedam stvari uskoro nestaje

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Nije nikakva tajna da ljudski rod neumjereno iskorištava prirodne resurse te da je samo pitanje trenutka kada ćemo ostati bez ugljena, nafte i za život neophodne pitke vode.

Iako život bez resursa koji su se ugurali na ovu listu neće biti ugrožen, teško da će biti jednako sladak bez, primjerice, zadnje kockice čokolade ili komadića slasnog špeka, napominje News. Stoga iskoristite priliku i bez grižnje savjesti uživajte u svakom trenutku konzumiranja ovih dobara dok su vam još nadohvat ruke!

1. Čokolada

Čokolada je ukusna i to svi znamo. A da je njena proizvodnja skupa i dugotrajna, činjenice su s kojima je upoznat daleko manji broj ljudi. Kakaovac dozrijeva čak pet godina, a berba je iznimno teška i mora se obavljati ručno pri nesnosnim vrućinama. Može se uzgajati samo u ekvatorskoj zoni, odnosno na području u kojem se nalaze neke od najnestabilnijih zemalja svijeta. Većina svjetske opskrbe dolazi iz zapadne Afrike gdje su poljoprivrednici plaćeni 80 centi dnevno i dječji rad nije izuzetak. Nakon što zakoni koji reguliraju pravednu trgovinu počnu prožimati industriju i prouzroče porast cijene rada, poljoprivrednici će se suočiti s gubicima, što će dovesti do okončanja masovne proizvodnje. Pretpostavlja se da će se to dogoditi do kraja 2020. godine.

2. Špek

Nimalo optimističniji scenariji čeka i omiljeni slani suhomesnati proizvod. Predviđaju ga i Američki ured za poljoprivredu i Britanska udruga uzgajivača svinja. Razlozi? Kombinacija čimbenika kao što su suša, epidemija proljeva među svinjama te rezanje proizvodnje zbog smanjenja gubitaka. Iako to ne znači da će proizvodnja potpuno nestati, cijene će sigurno rasti.

3. Helij

Sljedeći put kada poželite napuhati balon helijem dobro razmislite! Taj je plemeniti plin nužno potreban u proizvodnji mnogih korisnih optičkih i magnetskih predmeta bez kojih bi moderna tehnologija bila nezamisliva. Nestašica će uskoro pokucati na vrata jer je američki Kongres donio odluku da se do 2015. godine rasproda polovica svjetskih rezervi helija koja je u vlasništvu vlade SAD-a. Što će biti tada, nije izvjesno. Jedna od opcija je ”usisavanje” helija iz zraka, ali on bi tada stajao 10.000 puta više nego danas.

4. Srdele

Srdeloljupci bi se mogli uzrujati, ali Armagedon je odmah iza ugla. Izlov je učinio svoje i desetkovao populaciju ove vrste, a uvođenje ribljih kvoti potez je koji je došao prekasno. Samo je pitanje trenutka kada ćemo kružiti po supermarketima u beznadnoj potrazi za omiljenom konzervom.

5. Tekila

Što je dobar večernji provod bez tekile? Ako do sada niste znali, uskoro biste mogli saznati. Zbog bolesti plave agave, koja je 2007. uništila čak 20% meksičkih usjeva, mnogi poljoprivrednici odustali su od uzgoja jer je postao preskup. Nije jeftino čekati čak 12 godina da biljka proizvede fruktozu koja je potrebna za proizvodnju tekile pa se tako očekuje porast cijene ovog alkoholnog pića. Onima koji nemaju u čemu utopiti tugu, uvijek ostaje dobar stari džin.

6. Vino

Dok svjetska potražnja za vinom raste, njegova proizvodnja pada. I nikako na zelenu granu. Rast industrije potakli su i tzv. butik-dobavljači, ali oni nemaju sredstva za zadovoljenje velike potražnje. Ipak, teško da će dobra kapljica nestati tako brzo kao srdele ili čokolada.

7. Kozji sir

Najdelikatesniji od svih sireva također bi uskoro mogao postati luksuzno dobro rezervirano samo za one dubokog džepa. Za moguću nestašicu kriva je Q groznica koja je samo u Velikoj Britaniji 2010. godine pogodila 50.000 skotnih koza i ovaca. Kako je svjetska potražnja za sirom narasla, lako je za pretpostaviti da će se cijene vinuti u nebo!

Ostavi komentar koristeći Facebook