Za dva posto smanjuje se prirez građanima Zadra

Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska stranka umirovljenika, Autohtona hrvatska seljačka stranka i Hrvatska čista stranka prava, kao koalicijski partneri potpisali su u ponjedjeljak ‘sporazum o političkom djelovanju u cilju poreznog rasterećenja građana Zadra u nadolazećim godinama’. Ili, prevedeno, o smanjenju prireza.

Konkretno, usvojili se, a nema realnih razloga da se to ne dogodi, sporazum donosi planirano smanjenje prireza po dva posto u 2014. i 2015., a isto i u 2016., pod uvjetom da to dozvoli tadašnja gospodarska situacija. Porezno rasterećenje Zadrani bi trebali osjetiti već od idućeg ljeta, točnije 1. srpnja, kada bi i trebala stupiti na snagu odluka o smanjenju prireza.

Radi se o našem zajedničkom prijedlogu, navedenom još u predizbornom koalicijkom ugovoru, o poreznom rasterećenju građana, a na gradonačelniku je da isti ne prihvati ili prihvati i uputi ga na Gradsko vijeće koje treba donijeti o tome definitivnu odluku. Naša je apsolutna želja da radimo na poreznom rasterećenju građana i pomognemo im održavanju životnog standarda, u današnjim kriznim vremenima, kazao je Zvonimir Vrančić, predsjednik GO HDZ, naglasivši da se odluka temelji na pozitivnim očekivanjima rasta prihoda i stabilnosti proračuna u budućim godinama.

[pullquote align=”right”]Konkretno, usvojili se, a nema realnih razloga da se to ne dogodi, sporazum donosi planirano smanjenje prireza po dva posto u 2014. i 2015., a isto i u 2016., pod uvjetom da to dozvoli tadašnja gospodarska situacija. Porezno rasterećenje Zadrani bi trebali osjetiti već od idućeg ljeta, točnije 1. srpnja, kad bi i trebala stupiti na snagu odluka o smanjenju prirez[/pullquote]⁃ To znači kako smo uvjereni da će se neki važni gradski projekti realizirati putem europskih fondova, s vrlo malim utrosškom vlastitih sredstava. Također, polazimo s tim da kriza neće vječno trajati, očekujemo barem poneku investiciju, koliko ih nismo imali zadnjih par godina. Na drugoj strani su znatne financijske obveze što se tiče isplate kredita i obveznica za gradnju Sportskog centra Višnjika. Te obveze su u značajnoj mjeri bile izražene i do sada, ali u najvećoj mjeri će biti izražene u 2014, kada one ukupno iznose preko 40 milijuna kuna, dodao je Vrančić prilikom potpisivanja sporazuma u prostorijama HDZ-a, naglašavajući kako su kod SC-a u pitanju kredit nastao temeljenm obveznica od 140 miljuna kuna, ali i kredit na osnovu sredstava dobivenih kod Vade RH, kao i na posljednju ratu obveznica samog sportskog centra.

Prirez bi se tako u 2014. smanjio za dva posto s trenutnih 12 posto i iznosio bi deset posto, u 2015. prirez se smanjuje za dodatna dva posto i iznosit će osam posto, dok bi se u 2016. razmotrila gospodarska situacija i mogućnosti gradskog proračuna. Pa ako to jedno i drugo dozvoli, smanjio bi se opet prirez onima koji primaju plaću s koje je moguće uzeti porez na dohodak, za nova dva posto i iznosio bi 6 posto, a 2017. krenulo bi se po tom modelu na identičan postotak smanjenja prireza.

To je značajno rasterećenje građana bez obzira što je prirez ionako socijalan s najmanje opterećenja, istakao je u razgovoru s novinarima, na konferenciji za tisak, zamjenik gradonačelnika u ulozi predsjednika Gradskog odbora HDZ-a.

Preračunato, građanima s prosječnom plaćom niži prirez značio bi u 2014. uštedu oko 30-tak kuna, u 2016. pak 90 kuna, a procjenjuje se da bi gradska blagajna bila u godišnjem gubitku oko 4 milijuna kuna. To iznosi simboličan 1 posto proračuna koji bi u slijedećoj godini trebao biti 385.993.810 milijuna kuna. Očekivani minus trebao bi se ipak ‘pokriti’ i to novim investicijama.

Kazao sam i ranije kako stanje u gradskom proračunu nije ni sjajno ni bajno, zato idemo sa smanjenjem 1. srpnja i dinamikom smanjenja po dva posto u narednim godinama. Naš je konačan cilj da Zadar bude među rijetkim gradovima u zemlji s nula posto prireza, znači bez prireza, a siguran sam kako ćemo to i ostvariti zalaganjem i kvalitetnim radom svih koalicijskih partnera, poručio je na potpisivanju sporazuma prisutni gradonačelnik Božidar Kalmeta.

[pullquote align=”left”]Preračunato , građanima s prosječnom plaćom niži prirez značio bi u 2014. uštedu oko 30-tak kuna, u 2016. pak 90 kuna, a procjenjuje se da bi gradska blagajna bila u godišnjem gubitku oko 4 milijuna kuna. To iznosi simboličan 1 posto proračuna koji bi u sljedećoj godini trebao biti 385.993.810 milijuna kuna. Očekivani minus trebao bi se ipak ‘pokriti’ i to novim investicijama[/pullquote]Pojasnio je i kako će se novac koji će manjkati u proračunu kao posljedica te odluke, ‘nadmjestiti većim radom. motiviranošću i višom razinom aktivnosti svih skupa’.

Nepobitna je činjenica da smo u velikoj gospodarskoj krizi, no kao gradonačelnik smatram da je ovaj sporazum dobra vijest za građane, jer svaki korak u smanjenju nameta je krupan, koliko naizgled možda bio sitan. U danima povećenja raznih financijakih nameta, smogli smo snagu potpisati takav jedan sporazum, koji je usput i realan i odgovoran.

Na pitanje novnara Kalmeta je odgovorio kako će konkretnim mjerama već u 2014. načelno opravdati odgovornost poreznog rasterećenja.

Najprije ćemo povećati efikasnost upravog odjela za izdavanje građevinskih dozvola koji donosi prostorne planove kao uvjet i pripremu terena za dolazak investitora kako bi oni tada napokon imali širom otvorena vrata. Isto tako počinjemo gradti 82 socijalna stana, imamo niz projekata iz odvodnje pri čenu smo imali veliko razumijevanje Hrvatskih voda, koji će u znatnim iznosima financirati i sufinacirati na tim projektima. Tu su i projekt Ravnice, aktivnosti oko EU fondova, nadam se i dovođenju privatnih investitora.

[pullquote align=”right”]Naš je konačan cilj da Zadar bude među rijetkim gradovima u zemlji s nula posto prireza, znači bez prireza, a siguran sam kako ćemo to i ostvariti zalaganjem i kvalitetnim radom svih koalicijskih partnera, poručio je na potpisivanju sporazuma prisutni gradonačelnik Božidar Kalmeta[/pullquote]Rudolf Dvorski, iz HSP dr. A. Starčević, rekao je kako se danas dogodio politički presedan u RH.

U doba kada se dižu porezi na svim razinama, neki u nebesa, mi smo našli odlučnosti da smanjimo prirez porezu na dohodak.

Da se radi o bitnom sporazumu, zaključio je i Duško Vuković:

U pitanju je socijalni i politički projekt koalicijkog sporazuma s ciljem da se mrak u takujina naših siromašnih građana, naročito umirovljenika, koji je sve mračniji, obasja barem nekim tračkom svjetlosti, naglasio je predsjednik GO HSU-a.

Inače, na Gradskom vijeću bi se u srijedu trebala po svemu sudeći naći dva prijedloga o smanjenju prireza. Uz spomenuti vladajućih koalicijskih udruga, nižu stopu prireza iniciraju i vijećnici Akcije mladih, koji traže da se prirez prepolovi, odnosno da se s 12 posto smanji na 6 posto u 2014.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...