Zadar je septička jama, a Kalmetina vodi u more!

Novinaru Globusa, Darku Hudelistu, nekoliko je stanovnika Zadarske županije dostavilo pismo nakon objavljenog intervjua s gradonačelnikom Kalmetom. Osim dovođenja objektivnosti pod znak upitnika, čitatlji su se referirali i na pročišćivać na Smiljevcu, dvoranu Višnjik ali i Kalmetinu, koja po njegovim riječima – završava u moru.

Prozivke da je Zadar ogromna septička jama, da nebulozna Kalmetina vodi u more i ostale, donosimo u cijelosti.

Ne čitam više Globus, ali sam zadnji broj kupio zbog teksta o Kalmeti. Pišete tako da ste dobar psiholog. Ali sve što ste napisali u tekstu je tipa: vozio sam, kišilo je, jeo dobru ribu i tuku ispod peke s lokalnim političkim mafijašima, izgleda sve po narudžbi.

Kao što je bio slučaj da ste prije možda petnaestak ili više godina napisali članak tipa „Zadar kraljević-Šibenik prosjak“ pun što nategnutih, što (vjerojatno) namjerno lažnih teza o Zadru i Šibeniku. Tako ste od Zadra stvorili paradigmu uspješnog i bogatog grada što su čak i ekonomski „stručnjaci“ papagajski ponavljali kao obrazac uspješnosti. Zato se i mogao dogoditi ovaj silni kriminal s lokalnim političkim čelnicima koji su od prijeratnog Zadra napravili ekonomsko groblje i infrastrukturnu kloaku.

Gotovo čitav Zadar doslovce je jedna ogromna septička jama i čudi me da niti jednom riječju niste spomenuli nepodnošljivi smrad koji se širi iznad grada zbog danonoćnog crpljenja septičkih jama i kriminalno napravljenog tzv. „pročišćivača“ za jedan dio grada. Vjerotno ste stalno bili u hotelu, restoranima i konobama. Grad s gotovo 100.000 stanovnika ima proračun kao Velika Gorica, gotovo dva puta manji od Dubrovnika koji je po stanovništvu više nego dvostruko manji!

I taj jadni proračun u visini od tristotinjak milijuna kuna u cijelosti je opterećen kriminalno neodgovornim zaduženjem (obveznice) u istom iznosu! A zbog čega? Zbog jedne pišljive, gotove uvijek prazne i već sada opasno derutne dvorane zvane „Višnjik“, čime je zacementiran bilo kakav razvoj grada.

A nebulozna Kalmetina koja zjapi prazna i nigdje ne završava (u moru), koja nikada neće biti u funkciji jer ni luke neće biti nikada, pošto nema željeznice, a više od 95% Zadra i okolice koristi puno kraći izlazak na autocestu (Zadar 1) kod Islama Latinskog.

Samo bolesna mašta i kriminalni interes mogli su napraviti ovaj promašaj od 600 milijuna kuna dok su u isto vrijeme veliki gradovi Split i Rijeka još uvijek bez pristupnih brzih cesta i obilaznica.

Kalmeta i njegova klika nisu apsolutno ništa napravili u Zadru i okolici, jedan prijeratni perspektivni grad bacili su na koljena, uništili doslovce sve uspješne tvrtke s europskim izvoznim programima a bogate Ravne Kotare i najveći poljoprivredni kombinat na Balkanu potpuno devastirali i pretvorili u ruševine i korov. Umjesto da leže iza rešetaka, Vi im dodatno tepate i pokušavate ih prikazati kao nekakve medijske žrtve. Ne odričem Vam pravo da odradjujete stvari za novac, no pravi novinar, kao što još uvijek vjerujem da ste Vi, trebao bi razmišljati dugoročnije i ostvaviti iza sebe svjetliji trag. Nedostaje britkosti i osobnog stava. Sve bi Vam bilo jasnije. Kao što bi Vam mnogo jasnija situacija bila da ste u Zadru kontaktirali malo širi krug relevantnih i običnih ljudi.

Svejedno Vas pozdravljam s poštovanjem i očekujem da mi bar s dvije tri rečenice potvrdite da ste ovo pročitali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...