Zaklada ACM Stephanie donirala dva infuzomata pedijatriji OB Zadar

Bila je to svečana prilika u OB Zadar, a umalo se pretvorila u hitnu intervenciju medicinara.

Popriličnim emocijama i pomalo tremom shrvana, Anita Milda, upraviteljica Zaklade za Arnold Chiari malformaciju ACM Stephanie Milda, neposredno uoči same primopredaja donacije dva ‘infuzomata’ Odjelu pedijatrije pokrila je izenada oči rukama i uz glasno izgovoreno: ‘Srušit ću se, ne znam što mi se događa’ zatražila pomoć liječnika. Na sreću bili su tu, u blizini, hitro su priskočili nazočni dr. Neven Milić i član zaklade Danijel Švenda. Na sreću, niti desetak minuta iza Milda se ponovno vratila u društvo novinara i prisutnih zdarvstvenih djelatnika.

U međuvremenu zamjenik sanacijske upraviteljice bolnice, dr. Robert Karlo, preuzeo je ulogu moderatora konferencije za medije i predstavio dar zaklade pedijatriji vrijedan 26 000 kuna.

U pitanju su dva ‘infuzomata’, uređaja koji se koristi za precizno reguliranje intravenozne primjene infuzijskih otopina i lijekova u točno određenom vremenu s mogućnošću signalizacije bilo kakve nepravilnosti, a ne treba ni govoriti koliko je to za nas značajna stvar. Naime, radi se o potrošnoj robi koja se rabi i po nekoliko puta na dan, prilično često je u upotrebi i kao takva se izuzetno brzo kvari pa nam je ova donacija iznimno važna, pojasnio je uz riječi zahvale donatorima, naglašavajući i izražavajući nadu kako je to ‘tek početni korak u uspostavljenoj suradnji ACM zaklade i OB Zadar’.

[pullquote align=”right”]U pitanju su dva ‘infuzomata’, uređaja koji se koristi za precizno reguliranje intravenozne primjene infuzijskih otopina i lijekova u točno određenom vremenu s mogućnošću signalizacije bilo kakve nepravilnosti, kazao je dr, Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice OB Zadar[/pullquote]Nakon dugih administrativnih barijera, što i ne pričinjava nikakav problem našim birokratima na raznoraznim razinama, Zaklada sa sjedištem u ‘Donatovu gradu’ s radom je krenula koncem mjeseca studenoga. Novac s kojim raspolaže, upravo je onaj koji je ostao nakon, na sreću uspješnog, liječenja malene Stephanie, prikupljen u ranije nikad viđenoj svehumanoj akciji provedenoj širom RH.

Na našem računu trenutno se nalazi 1.8 milijuna kuna, umanjenih za temeljni kapital zaklade koji je prema pozitivnim zakonskim odredbama nedirljiv, kao i za putni trošak do SAD-a i natrag, odnosno kontrolni pregled obavljen sredinom rujna. Nakana Zaklade je između ostaloga i stipendiranje mladih liječnika za specijalizaciju u inozemstvu, pomaganje liječnicima pri pribavljanju skupe stručne literature, pomoć i doprinos znanstvenom istraživanju bolesti Chirari malformacije, normalno i pomaganje oboljelima i sufinanciranje operacija vezanih za područje mozga, a povezanih s Chiari malformacijom kao i sudjelovanje u pomoći bolničkim ustanovama u pribavljanju suvremene tehnološke opreme potrebite za područje neurologije, poput današnje akcije, a sve dakako u skladu s odobrenim Statutom i Pravilnikom Zaklade ACM Stephanie Milda, poručio je Švenda najavivši i skori stručni skup na temu Arnold Chaira uz dogovoreni dolazak liječnika koji je operirao Stephanie, dr. Davida Frima.

Djevojčica za koju je lani strepila cijela zemlja danas se brzo i dobro oporavlja.

Hvala Bogu, Stefanie je odlično. Narasla je 20 centimetara, ide redovno u vrtić, lijepo se razvija i igra, a dogodine je čeka i škola, kazala je mama Anita, upraviteljica Zaklade čiji je osnovni cilj, kako se navelo, ‘doprinos liječenju rijetke, teške i u potpunosti neizlječive bolesti prema vrhunskim svjetskim standardima u Hrvatskoj, ali i buduće proširenje djelatnosti na liječenje rijetkih tumornih oboljenja mozga’.

U petak, 20. 12., dakle sutra, na Odjel pedijatrije s predstavom stižu Dragon Teatar i vrtić Snoopy kojeg polazi i Stephanie Milda. Naravno, pripremljeni su i prigodni darovi malenim pacijentima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...