Cestitka_Uskrs

2000 mladih Europljana vodi džihad u Siriji

‘Odlazak mladih Europljana u snage Islamske države u Iraku i Levantu, jedne od ekstremnijih skupina, postao je veliki izvor zabrinutosti za Europu’, izjavio je jučer prilikom sastanka ministara unutarnjih poslova Unije u Ateni koordinator za protuterorizam Gilles de Kerchove, prenosi AFP. ‘Svi naši instrumenti kontrole na vanjskim granicama osmišljeni su za strance, a ne za Europljane’.

Naime, prema podacima koje su sakupile države članice, Francuska, Belgija, Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija, Švedska, Danska, Španjolska i Italija, oko 2000 mladih Europljana otišlo je u oružane sukobe u Siriji. Prema procjenama, Francuza je oko 700, Nijemaca 270, Belgijanaca 250, a Britanci pak govore o ‘više stotina’. Često se radi o strancima koji imaju legalne dozvole boravka, no i o mladima koji imaju dvostruka državljanstava, a kako je istaknuo koordinator, ‘predstavljaju prijetnju, jer se pridružuju iznimno nasilnim skupinama, žive u teškom okruženju, uči ih se tehnikama borbe i rukovanju eksplozivima’.

No na terenu situacija nije ni približno toliko jednostavna. Kako je istaknuo islamolog Mathieu Guidère, mladi Europljani uteg su za umjerenu sirijsku opoziciju, a otvorenih ruku ih prihvaćaju Front al-Nosra, službena podružnica Al-Kaide te ekstremna skupina ‘Islamska država u Iraku i Levantu’ koja je bliska Al-Kaidi. Mladi europski ratnici nisu im toliko korisni na terenu (manjak borbenog iskustva zbog čega i lakše pogibaju), već zbog medijske vidljivosti na Zapadu. Dosta ih se i vraća kući jer su ih odbili pobunjenici.

Britanski stručnjak Usama Hasan, kojeg citira AFP, tvrdi da je namjera većini mladih osloboditi Siriju od Bašara Al-Asada, a ne vratiti se u Britaniju sa znanjem sofisticiranih terorističkih tehnika. Jako je primamljivo mladima, posebice ako nemaju posla ili su slabo plaćeni, sve ostaviti i krenuti u ‘veličanstveni džihad’, smatra Hasan.

Thomas Pierret iz Multidisciplinarne mreže strateških studija iz Belgije upozorava pak na samoubilačke misije za koje je potrebna velika odlučnost, ali ne i borbeno iskustvo te sumnja da su upravo u njima involvirani mladi Europljani.

Svjedočanstva roditelja 

U Francuskoj, iz koje najviše mladih odlazi u Siriju (iako ministar unutarnjih poslova Manuel Valls tvrdi da je službena brojka oko 250), tema je posebice aktualna. Snažno je, početkom siječnja, odjeknulo svjedočenje majkeDominique Bons iz Toulousea koja je vijest o smrti tridesetogodišnjeg sinaNicolasa saznala preko SMS-a. Naime, nekoliko mjeseci prije u Siriji je poginuo i njegov polubrat Jean-Daniel (22). Nicolas je odgojen u obitelji katolika i ništa nije upućivalo da će krenuti u džihad u Siriju. Radio je sitne poslove te je imao nekoliko sitnih okršaja s policijom, no nagle promjene su počele kad je krenuo redovito odlaziti u džamiju u kojoj se okupljali radikali. ‘Prestao je pušiti, piti i izlaziti vani. Za mene, to je bilo previše. Vjera je jedna stvar, govorila sam mu da misli na svoju budućnost’, izjavila je za France2. Nestao je u proljeće 2013., zajedno s polubratom s kojim je snimio i video o njihovom preobraćenju na islam. Majka tvrdi da nikad nije svojoj djeci nametala religijske stavove te da preobraćenje nije bilo problem, već ‘sve ono što je uslijedilo čemu se uopće nije mogla nadati’. ‘Islam je bio jači od majčinske ljubavi’, smatra Dominique kojoj je danas cilj pomoći svim roditeljima čija su djeca otišla u Siriju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...