Biograd prikuplja građu za Muzejski multimedijalni centar

U Biogradu su s ulaskom u Novu 2014. počeli pripremni radovi za realizaciju projekta nakon što je u 2013. donijeta odluka o konačnoj prenamijeni prostora zgrade poznate pod imenom ‘Stara škola’ u Muzejski multimedijalni kulturni centar.

Kako je poznato, za zgradu se već ranije izradila projektna dokumentacija, i ona ostaje u zadanim okvirima, dok će se u unutarnjem dijelu prostora ukoliko bude potrebno izvršiti samo najminimalniji obim preinaka. U proteklih nekoliko mjeseci su obavljene nužne predradnje poput potpisivanja ugovora sa s Zavičajnim muzejom i drugim instancama koje su nužne pri realizaciji projekta, a nedavno je započelo i prikupljanje građe budućeg muzeja, otkrio je gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez.

Projekt koji bi se trebao realizirati u idućih nekoliko godina, obuhvatiti će uz zgradu ‘stare škole’ i druge gradske prostore, pa se za tu namjenu u gradskom proračunu planira osigurati oko 1 milijun kuna.

Da je riječ o velikom kulturnom iskoraku Grada kada je muzejska baština u pitanju, slažu se svi angažirani oko projekta. Odabir i priprema predmeta, analiza i procjena, samo su dio radnji koje još predstoje, no njihovim dovršetkom i postavljanjem na predviđene pozicije, one će bez sumnje promijeniti sliku Biograda. Turistima, namjernicima i domaćim žiteljima ‘pričati’ će njegovu povijest u 200-tinjak i više godina unazad. Radi se o nekoliko tematskih cjelina kod kojih će svaka biti izložena na drugom gradskom prostoru.

[pullquote align=”left”]U proteklih nekoliko mjeseci su obavljene nužne predradnje poput potpisivanja ugovora sa s Zavičajnim muzejom i drugim instancama koje su nužne pri realizaciji projekta, a nedavno je započelo i prikupljanje građe budućeg muzeja[/pullquote]Među vlasnicima eksponata koji bi trebali pričati biogradsku priču nalazi se i Josip Maržić, poznati i priznati kolekcionar.

Nije se lako odreći nečega što ti život znači, jer moja kolekcija je upravo dio mog života. Prikupljam ju konstantno preko pola stoljeća i danas mogu reći da je ona jedna od najvećih etnografskih građa u RH. Posjedujem ukupno između četiri i pet tisuća predmeta, a smješteni su u više hrvatskih gradova. Najveću vrijednost daje joj to što je ona povijesni dokument jednog prošlog vremena. Priča o ljudima u ovom kraju i njihovom načinu života prije nekih sto, dvjesto i više godina. Kroz četiri tematske cjeline, koje usput obuhvaćaju građanstvo, ribarstvo, pomorstvo i poljoprivredu, može se uistinu sagledati čitava životna orijentacija stanovništva onog vremena na području Biograda. Bilo je raznih upita o njezinom otkupu, točnije jednom njezinom djelu, no ja sam uvijek htio da ona kompletna ostane ovdje na ovom terenu gdje uostalom i pripada, kazao je Maržić.

Brojni izlošci dočarati će život onih bogatijih i onih manje bogatih žitelja ovog područja. Uz predmete iz građanskog života, primjerice namještaja poput komode iz 1880. godine, ali i spavaćih soba, boravaka i tinela, tu su i pomorci, ribari i težaci, njihov način života i rada, koji je bio vrlo zanimljiv i raznovrstan. Tako, između ostaloga, Josip posjeduje komplet ribarskog alata, čitav brodski muzej, sve na parnim brodovima od signalnih svjetala na jarbolu do propelera. To, kaže, nije nikako želio razdvajati, jer je to jedna priča.

Građa Zavičajnog muzeja Biograd

[pullquote align=”right”]Muzejski prostori i njihovi eksponati višestruko će oplemeniti gradsku kulturnu povijest i značajno obogatiti buduću turističku ponudu grada[/pullquote]- U prvom redu zbog činjenice što je gradonačelnik Ivan Knez kao vizionar po pitanju kulturnih sadržaja vezanih za turističku ponudu prepoznao vrijednost moje zbirke, i odredio tri zgrade, koje će se baš s tim središnjim eksponatima preurediti u muzejski sadržaj. Tako će se u prostoru zgrade ‘Stara škola’ smjestiti eksponati koji će pričati priču građanskog života. Prostor tzv. zgrade ‘Komunalca’ činiti će pomorski i ribarski dio priče, a na Narodnom trgu poznatijim kao Trg ‘Brce’ trebao bi se smjestiti onaj težački odnosno poljoprivredni ambijent iz nekadašnjeg uobičajenog života kraja. Muzejski prostori i njihovi eksponati višestruko će oplemeniti gradsku kulturnu povijest i značajno obogatiti buduću turističku ponudu grada. Također, s bogatim zbirkama, njihovom kvalitetnom i ponajprije osmišljenom prezentacijom Biograd bez sumnji dobiva dodatni kulturni i turistički zamah, koji neće ostati ne zapažen, niti samo lokalnog značaja, zaključuje poznati kolekcionar.

Premda je bilo predviđeno da u nju useli Visoka škola ‘Baltazar Adam Krčelić’ iz Zaprešića, zgrada poznata pod nazivom ‘Stara škola’, postaje Muzejski i multimedijalni kulturni centar.

Navedena akademska ustanova odustala je, navodno, od investicije i projekta vrijednih sedam milijuna kuna, zbog izrazito nepovoljne klime iskazane prvenstveno kroz negodovanja pojedinih gradskih struja i negativnih medijskih napisa koji su sumnjali u ispravnost odluke Grada Biograda. Takvo stvoreno raspoloženje u dijelu javnosti nikako nije u skladu s težnjama i željom da se olakša ali i unaprjeđuje visokoškolsko obrazovanje u Biogradu na moru, obrazložili su u VŠ ‘Baltazar A. Krčelić’ izlazak iz već započetog projekta

Riječ je o zgradi koja datira iz 1906., a koja je 1937. kao prva škola u Biogradu, upisana u katastar. Prema rješenju Ministarstva kulture, uprave za zaštitu kulturne baštine, zgrada se svrstava u zonu ‘B’ kulturno–povijesne cjeline grada unutar koje je određena djelomična zaštita povijesnih struktura. Tim putem, za rekonstrukciju zgrade izrađeni su idejni, glavni i izvedbeni projekt, kao i potrebna tender dokumentacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...