Boduli protiv automatskog svrstavanja u razvijena područja!

Baš kako su i najavili iz Udruge za razvitak hrvatskih otoka, Otočni sabor, pokrenuo je u ponedjeljak potpisivanje peticije kojom se kod Vlade RH traži da se u Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju nadopune članci 35., 36. i 37. Zakona o regionalnom razvoja u kojemu se razvrstavaju jedinice područne samouprave i jedinice lokalne samouprave po indeksu razvijenosti sa člankom 2. iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine kao prijeko potrebna implementacija.

‘Boduli’ kroz Zakon o otocima, budući da nisu bili obuhvaćeni Zakonom o područjima posebne državne skrbi, nisu imali prava na povlastice koje proizlaze iz njega, a sada ih se, prema novim izmjenama svrstava u razvijena područja.

[pullquote align=”right”]’Boduli’ kroz Zakon o otocima, budući da nisu bili obuhvaćeni Zakonom o područjima posebne državne skrbi, nisu imali prava na povlastice koje proizlaze iz njega, a sada ih se, prema novim izmjenama svrstava u razvijena područja [/pullquote]- Po odluci Vlade svi hrvatski otoci su razvijeni i ne spadaju pod potpomognuta područja. Otočni sabor na svojoj zadnjoj sjednici vijeća donio je odluku o dosljednosti na prijedlog Nacrta Zakona o regionalnom razvoju i na donesenoj odluci Vlade Republike Hrvatske koja je na snazi od 1. siječnja 2014. Gdje su u odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave nestali otočani? Na njih se zaboravilo, žalosno, ali je istina. U predloženoj odluci dogodilo se da otoci koji su u sastavu riječkog, zadarskog, šibenskog, vodičkog, splitskog i dubrovačkog arhipelaga pripadaju jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja i čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 75 do manje od 125 posto prosjeka RH. Udruga za razvitak hrvatskih otoka stoga je donijela odluku da se ide u potpisivanje peticije o uvrštavanju prijedloga Otočnog sabora povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju da se nadopune članci 35., 36. i 37. Zakona o regionalnom razvoja u kojem se razvrstavaju jedinice područne samouprave i jedinice lokalne samouprave po indeksu razvijenosti s člankom 2. iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine, obrazložio je Denis Barić, predsjednik OS-a.

Peticija o uvrštenju prijedloga  Otočnog sabora u Nacrt zakona o regionalnom razvoju potpisivati će se od 20. siječnja do 3. veljače, dakle tijekom ovog i idućeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...