Cestitka_Uskrs

“Brka mi moga” u ovogodišnjoj Noći muzeja

Imate brkove, pogledali ste se u ogledalo i rekli sebi u bradu, ili brk, po izboru:

Hm, tako mi svih brkova nije mi ravan ni Mišo Kovač.

Dakle, fotoaparat u ruke, može i mobitel, nasmiješite se, onako šeretski, kako jel’te znate i umijete, kažite zabrinutoj supruzi, začuđenoj djeci, rodbini i prijateljima: ‘to je to’ ili nešto u stilu: ‘što je muškarac bez brkova’, snimite se i fotografski uradak donesite ili kakvim tehnološkim putem pošaljite u Narodni muzej Zadar.

Naravno, u pitanju je novo izdanje sada i tradicionalnog izbora najljepšeg brka u Noći muzeja, pod nazivom: ‘Brka mi moga’, koji se u Donatovu gradu priređuje u petak 31. siječnja. Pozivaju se, tako, zainteresirani građani da pod šifrom pošalju fotografiju svojeg brka ili brčića najkasnije u četvrtak 30. 1. 2014. u 12 sati na e-mail adresu: [email protected] ili direktno dostave u Etnološki odjel na Narodnom trgu od ponedjeljka do subote između 9 i 20 sati ili nedjeljom između 9:00 i 15:00.

[pullquote align=”left”]Fotografije brkova biti će izložene u Etnološkom odjelu, u Noći muzeja 31. 1. 2014., a posjetitelji će tajnim glasovanjem od otvaranja do 23 sata birati ‘prvaka'[/pullquote]Fotografije brkova biti će izložene u Etnološkom odjelu, u Noći muzeja 31. 1. 2014., a posjetitelji će tajnim glasovanjem od otvaranja do 23 sata moći birati najbolji brk izložen putem fotografija. U ponoć će biti objavljeni pobjednici kojima će se dodijeliti trolist nagrada.

Kroz izložbu ‘Nošnja-simbol-status- Nošnja sjeverne Dalmacije kao pokazatelj odnosa između muškarca i žene’ može se vrlo lijepo uočiti, kroz likovna djela druge polovice 18. i 19. i prve polovice 20. stoljeća, da je brk bio neizostavni dio muškog imidža u dinarskom i jadranskom dijelu sjeverne Dalmacije što je bilo i poticaj za ovu akciju, rekla je lani Jasenka Lulić Štorić, viša kustosica i voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja.

‘Najbrčina’ dobiva kao nagradu ručak za dvije osobe u konobi ‘Skoblar’, drugoplasiranom brku će biti uručen unikatan stalak za bocu darovnog dućana ‘U Varoši’, dok ‘trećem brku Zadra’ ide besplatna usluga šišanja u Brijačko češljarskoj zadruzi u Ulici Špire Brusine 4 i Elizabete Kotromanić 2. U 2013. posjetitelji su pak tajnim glasovanjem lako odlučili, pa iako su radovi bili pod šiframa, brzo se doznalo da se ‘naj brk’ Zadarske županije nalazio u vlasništvu i na licu, koga drugoga doli, poznatog nam guslara Dane Jurića.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...