Devedeset godina rada Gradske glazbe Pag

Povijest Gradske glazbe Pag započinje davne 1923. godine kada je šačica entuzijasta uspjela okupiti više stotina članova u toj novoj glazbenoj udruzi pod nazivom Građanska glazba. Najveću ulogu u financijskom smislu definitivno su odigrali mnogobrojni trgovci i zanatlije, ali i građani pojedinci, zabilježeno je tako da je Šime Pastorčić-Simenco dao 10 000 dinara s kojima se kupilo 10-12 instrumenata, te da je također bilo i drugih članova koji su dali po nekoliko stotina dinara kao pomoć glazbi, otvarajući tako mogućnost nabavke potrebnih instrumenata marke Romeo Orsini u dalekom Milanu. Prvi učitelj glazbe bio je Polzineti Guglielmo koji je i organizirao prvi javni nastup održan 1.12.1924.

Devedeset godina iza, članovi Gradske glazbe Pag priredili su redovnu godišnju skupštinu na kojoj su podnesena izvješća o radu, financijsko izvješće i program rada za 2014. godinu.

Tijekom prošle godine imali smo 31 nastup, četiri više nego u 2012. Održali smo 67 proba uglavnom dva puta tjedno. Prošlu godinu ćemo pamtiti i po tome što smo dobitnici Nagrade Zadarske županije, uspješno smo organizirali 6. Smotru puhačkih orkestara Zadarske županije i 18. Smotru puhačkih orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije, a svirali smo na gotovo svakoj manifestaciji u našem gradu. Nabrojati ću samo neke – za vrijeme ljetnog i zimskog karnevala, na Festivalu čipke, za Dan grada, povodom primanja Hrvatske u Europsku uniju, Dana zahvalnosti, na otvaranju jedriličarske regate, na obilježavanju obljetnice obrane Paškog mosta, novogodišnji koncerti u Novalji i Pagu, nastup na Božićnom koncertu u Zbornoj crkvi, niz promenadnih koncerata, rekao je Teo Bukša, predsjednik Upravnog odbora.

[pullquote align=”left”]U 2014. prigodom obilježavanja 90. godišnjice rada organizirati će se svečana skupština na kojoj bi se podijelili priznanja i zahvalnice zaslužnim glazbarima. Organizirat će se izložba starih fotografija, dokumenata i instrumenata[/pullquote]Izvještaj o radu Male škole dali su Davor Dobrijević i Branko Barbir koji na ovaj način uče najmlađe Pažane i stvaraju pomladak paških glazbara. Potonji, voditelj i kapelnik, podnio je i Izvješće o radu orkestra. Financijsko izvješće obrazložila je pak tajnica Darija Alaburić:

U 2013. godini, za rad glazbe uprihođeno je ukupno 137.224, 26 kuna. Najviše nam je uplatio Grad Pag – 75.000,00, zatim Zadarska županija s 9.500,00 kuna, a upisane su i uplate Turističke zajednice Grada Paga, školarina i za troškova organizacije smotri. Što se tiče rashoda, tu su honorari kapelniku, učitelju, šivanja uniformi, nabava majica, kupnja novih instrumenata, i popravci starih, troškovi organizacije dviju smotri. Imamo i troškove izleta za naše članove u Fužine budući da svake godine organiziramo takav izlet kao nagradu svim našim članovima za vrijedan rad tijekom cijele godine, kazala je Alaburić.

U 2014. godini prigodom obilježavanja 90. godišnjice rada organizirati će se svečana skupština na kojoj bi se podijelili priznanja i zahvalnice zaslužnim glazbarima. Upravni odbor i Hrvatski sabor kulture posebnu plaketu kao udruga, kao i pojedincima zahvalnice za veliki staž u Gradskoj glazbi. Organizirati će se izložba starih fotografija, dokumenata i instrumenata.

[pullquote align=”right”]Glazba danas broji oko 30-tak aktivnih članova i preko 20 polaznika Male škole Glazbe, redovno priređuje koncerte, organizira budnice i popodnevnice, sudjeluje na ljetnom i zimskom, nadaleko poznatom, Paškom karnevalu, nastupa na raznim smotrama i sve to pod marljivim vodstvom Branka Barbira[/pullquote]U tijeku ove godine planirani su nastupi za zimski i ljetni karneval, za Dan Grada, Uskrs, 1. svibanj, Dan antifašističke borbe, Dan državnosti, Dan Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, Veliku Gospu, Dan neovisnosti. U planu su nastupi u Jesenicama, na Međunarodnom festivalu čipke, na smotrama, tri koncerta tijekom turističke sezone, posjet kolegama u Stankovcima, te Božićno novogodišnji koncerti u Pagu, u Novalji, Kolanu i mogući posjet Szigetvaru. Glazbari planiraju kupnju barem dva nova i popraviti deset starih instrumenata.

U 2014. zatražena su financijska sredstva od Grada Paga u iznosu od 150.000.00 kuna za redovnu djelatnost i 10.000.00 kuna za međunarodno gostovanje. Od Zadarske županije zatraženo je 15.000 kuna za organizaciju 7. Smotre puhačkih orkestara Zadarske županije, za popravak instrumenata 25.000 kuna i za međunarodno gostovanje 6.000 kuna.

Glazba danas broji oko 30-tak aktivnih članova (dok brojka doslovno iz dana u dan raste), i preko 20 polaznika Male škole Glazbe, redovno priređuje koncerte, organizira budnice i popodnevnice, sudjeluje na ljetnom i zimskom, nadaleko poznatom, Paškom karnevalu, nastupa na raznim smotrama i sve to pod marljivim vodstvom Branka Barbira.

U vrijeme Domovinskog rata Glazba je prolazila jedno od svojih najtežih razdoblja, ali se nikada nije raspuštala. Početkom novog stoljeća kao da je došlo i novo doba za Glazbu, pa se ponovo pokreće i Mala škola Glazbe, pod vodstvom Davora Dobrijevića i Branka Barbira. U 2004. za predsjednika Gradske glazbe Pag izabire se Ivana Šuprahu koji je za vrijeme svojeg vođenja vratio staru slavu Glazbe, a na toj poziciji ostao sve do kraja 2008. Glazba je dobila nove uniforme, preselila se iz vlažnih prostorija Šiške u prostorije stare novo obnovljene Kuglane, te nabavila veliki broj što novih, što polovnih instrumenata za postojeće, ali i za buduće članove ‘orkestra’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...