“Do građevinske dozvole za maksimalno 30 dana”

Do kraja ožujka cijela će Hrvatska funkcionirati na projektu eDozvola. Poručila je to ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš koja je danas predstavila taj projekt kojim će se znatno pojednostaviti procedura izdavanja dozvola potrebnih za gradnju.

Kako kaže Mrak Taritaš zahvaljujući projektu do građevinske će se dozvole moći doći i u jednom danu, a maksimalno će za njeno izdavanje trebati do 30 dana. Građani će sve vezano za dozvole moći riješiti putem interneta te će uvijek, u svakom trenutku, moći vidjeti što se s njihovom dozvolom događa. Uskoro kreće edukacija 900 službenika zaposlenih u 53 ureda u Hrvatskoj koja će trajati nekih mjesec dana.

Vrijednost cijelog projekta, uključujući i održavanje sustava te edukaciju svih zaposlenika stajati će oko 1,4 milijuna kuna.

 

Transparentan sustav

Objašnjeno je da je sustav transparentan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole. Programiran je na način da sam detektira i upozori na grešku, smetnju, odnosno nedostatak zbog kojeg nije moguće izdati dozvolu. Informacija o razlogu zastoja dostupna je svim sudionicima u postupku, nadzornim tijelima i samom podnositelju zahtjeva. Da bi došao do potrebne informacije, podnositelj zahtjeva ne ovisi o radnom vremenu institucije i bilo čijoj dobroj volji.

 

Upozorava na rokove

Sustav prati redoslijed rješavanja predmeta te upozorava na zakonske rokove u kojima se zahtjev za izdavanje dozvole treba riješiti što uz sve kontrolne mehanizme smanjuje prostor za korupciju i nezakonitosti.

Ministarstvo smatra da će sustav e-dozvole pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola čime se smanjuju i ukupni troškovi gradnje, a povećava se pravna sigurnost, povjerenje investitora, građana i drugih pravnih subjekata u sustav gradnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...