Dopunsko zdravstveno osiguranje za sada ostaje 70 kuna

Dopunsko zdravstveno osiguranje za sada ostaje 70 kuna i njegova cijena ovisi o tržištu, a razmišlja se o mogućem povećanju participacije koja sada iznosi 10 kuna, rekao je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Time je novinarima objasnio svoju jučerašnju izjavu na Jabuci TV da “ozbiljno razmišlja” o povećanju trenutačne participacije od 10 kuna, ali i cijene police dopunskog osiguranja. Ostojić podsjeća da participacije nisu povećane više od pet godina, a u međuvremenu je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita i petu je godinu u recesiji.

Nakon pet godina recesije rade se različiti scenariji. Jedan od scenarija o kojem se razmišlja je i eventualno povećanje participacije. Eventualno povećanje jer to nije definitivna odluka, nije ni blizu odluke, rekao je ministar podsjetivši da takva najava nije nova, odnosno da je to kao mogućnost najavio i prije dva mjeseca. Najprihvatljiviji scenarij bio bi da se ne mijenja ništa. Solidarnost je temelj svega. Ali živimo kako živimo i poznato je koliki su rashodi cijele države. Toga moramo biti svjesni, recesija je petu godinu, ponovio je.

Od participacija se godišnje dobiva 490 milijuna kuna, a Ostojić danas nije htio govoriti o tome koliko bi, ako dođe do povećanja, ona iznosila. Postoje razni scenariji, rekao je i potvrdio da bi se do kraja veljače, odnosno do donošenja master-plana, trebalo znati “kakva će biti situacija”.

Dopunsko zdravstveno osiguranje za sada ostaje 70 kuna jer smo ga snizili prije tri-četiri mjeseca. To je natjecanje između osiguravajućih tvrtki, to ide na tržište, rekao je ministar te ponovio da se za sada ne mijenja ništa, a ponajprije se razmišlja o promjeni iznosa participacije.

Danas je već reagirao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje istaknuvši kako ne planira poskupljivati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Za sve kategorije osiguranika jedinstvena cijena police koju smo uveli u listopadu 2013. godine ostaje 70 kuna. Ova jedinstvena cijena police osigurava stabilno financijsko poslovanje dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, priopćeno je iz HZZO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...