DORH istražuje stotinu najzaduženijih građana

Među gotovo 300.000 građana koji su u blokadi zato što ne mogu platiti svoje račune je i stotinjak onih kojima se odlučilo pozabaviti Državno odvjetništvo. Oni su ukupno dužni 4,3 milijarde kuna i to uglavnom bankama.

Potvrdili su to u Ministarstvu financija i u DORH-u, ali nitko ne želi govoriti o imenima jer je za to ‘prerano’, navodi Novi list.

Sugovornik iz DORH-a kaže da nije jasno kako su banke odobravale goleme kredite ljudima koji se nikada prije nisu bavili značajnim poslovima.

‘Nije teško vidjeti razliku između onoga tko godinama pokušava pokrenuti ili spasiti posao i onoga tko odjednom ima kredit za kupnju nekretnina i nikako nije jasno kojom bi to zaradom osim preprodajom nekretnina vratio taj kredit’, kažu u DORH-u.

U Ministarstvu financija navode da su gotovo svi ti dužnici zapali u probleme zbog nekretninskog biznisa. Osim bankama dužni su i državi.

‘No, nije ih sve u probleme gurnula kriza, od starta je bilo jasno da oni dug neće moći otplatiti. Pitanje je jesu li preuzeli nekretninu zato što je tvrtka od koje su ‘kupovali’ samo sklanjala vrijedne nekretnine od svojih vjerovnika’, kažu u Linićevom ministarstvu, dodajući da je u igri previše slučajeva u kojima su anonimni ljudi dobivali stotinu milijuna kuna kredita, da bi to bila slučajnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...