Evo kako izgubiti višak kilograma, a ne izgubiti zdrav razum

Donijeli ste odluku da dobijete konačno taj rat i riješite se viška kilograma? I kako vam ide? Ako ste već u razmišljanjima da vi to ne možete, da su odricanja prevelika jer ste se ubacili u žrvanj ekstremne dijete, da ste gladni i da nemate vremena za slaganje zdravijih menija, onda je ovo tekst za vas.

Milijuni ljudi diljem svijeta bore se s istim problemima i padaju u depresiju jer nisu u mogućnosti doći do svog cilja. Nemojte gubiti razum, želite izgubiti samo kilograme.

Za početak, najgora stvar koju možete napraviti je odmah se baciti na teško vježbanje u teretani i staviti se na ekstremnu dijetu. Naravno da ćete biti nezadovoljni i živčani, a to neće dovesti do krajnjih rezultata i postavljenog cilja. Radite male korake, ima još dosta vremena do ljeta, a pametnim promjenama navika nećete vratiti natrag izgubljene kilograme kao što to bude slučaj kad se “skinete” s neke restriktivne dijete. Gubite kilograme polako, ali trajno.

 

1. Postavite mjesečne ciljeve

Postavljanje nekog cilja za mjesec koji je pred vama donijet će nešto novo u vaš život. Možete odlučiti ovaj mjesec svaki tjedan vježbati neku drugu vježbu. Umjesto trčanja voziti bicikl. Umjesto šetnje, zaplešite….

Idući mjesec možete odlučiti da jedete barem jednu vrstu povrća na dan. Mjesec nakon toga kupite neku kuharicu s receptima za zdravu prehranu, a u travnju se već možete “preseliti na otvoreno” i vježbati na svježem proljetnom zraku dva puta tjedno. Ovako ćete gubiti kilograme bez razmišljanja o bolnim kalorijama i još “bolnijim” dijetama. Vaše samopouzdanje će narasti i osjećat ćete se puno bolje i zadovoljnije.

 

2. Zaboravite na vagu 

Vaga nam može biti dobar saveznik da nam otvori oči kada vidimo brojku koja svakako mora biti manja. Odlično, postali smo svjesni da moramo izgubiti pet, 10 ili više kilograma. Sada vagu spremite u ormar i zaboravite na nju. Stalno vaganje svaki dan neće biti previše produktivno. Ako koji dan ne izgubite nešto grama nastat će panika i sve može pasti u vodu. Ne dozvolite to.

 

3. Zaboravite na riječi “uvijek” i “nikad”

Te riječi teško je smjestiti u svakodnevni život, pogotovo ako ste u procesu gubitka kilograma. Nemojte pred sebe postavljati ciljeve koje sadrže naredbu koju, ruku na srce, nećete moći održati. “Nikad više neću jesti slaninu ni čvarke”. Zar zaista mislite da nikad, nikad nećete? Ne zavaravajte se. Uostalom, ništa vam se neće dogoditi ako ponekad uživate u nekim “zabranjenim” namirnicama. Nije da ćete se samo s tim hraniti cijeli dan.

 

4. Koncentrirajte se

Ne mislimo da morate svaki dan imati svu pažnju usmjerenu na hranu i kilograme. Zapravo, baš suprotno. Nemojte sebi stvarati stres koji će na kraju dovesti do toga da dignete ruke od svega. Kada nešto jedete pokušajte se malo zadržati na okusima tih namirnica. Budite gurman, uživajte i polako žvačite. Manje ćete pojesti, a osjećaj okusa, kojemu ranije niste pridavali toliko pažnje jer ste jeli samo zato jer ste bili gladni, pomoći će vam da na hranu gledate potpuno drukčije. Učinite jelo svojim saveznikom, a ne neprijateljem.

 

5. Započnite dan s malo ljubavi prema sebi

Nagradite se svako jutro s nekom sitnicom koja će vam dati energiju za dan pred vama. Ako to znači pročitati novine u miru, popiti kavu prije posla, uživati pod tušem još desetak minuta…Dozvolite si to i napunite baterije malim sitnicama koje volite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...