Evo kakvu štetu uzrokuje histerija protiv cijepljenja

Antivakcinacijska histerija koja se posljednjih godina širi zapadnim svijetom konačno je počela pokazivati svoje naličje – Europom i SAD-om ponovno su počele harati epidemije bolesti koje su se do nedavno smatrale praktički iskorijenjenima pa epidemiološka slika razvijenih zemalja polako, ali sigurno počinje nalikovati onoj u zemljama trećeg svijeta.

U posljednjih pet godina u susjednoj Srbiji zabilježeno je 300 slučajeva rubeole i 119 zaušnjaka, u BiH 161 slučaj rubeole, a u Makedoniji čak 16.352 slučaja zaušnjaka. Rumunjska, Poljska i Ukrajina bilježe na desetke tisuća slučajeva, a situacija nije mnogo bolja ni u Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Na sreću u Hrvatskoj je cijepljenje protiv virusa ospica, rubeole i zaušnjaka cjepivom MMR obavezno i temeljito se provodi tako da nema naznaka izbijanja epidemije.

Nova interaktivna karta koju je objavio Council on Foreign Relations jasno otkriva u kojim je zemljama senzacionalističko širenje panike protiv cijepljenja, utemeljeno na lošoj znanosti i lošem novinarstvu, uzrokovalo najveće štete. Posebno jasno to pokazuje tip bolesti koje se šire.

Da podsjetimo priča je počela s istraživanjem britanskog kirurga Andrewa Wakefielda koje je navodno utvrdilo da cjepivo MMR uzrokuje autizam. Iako su kasnije studije pokazale da je lažirao svoje rezultate i bio u sukobu interesa jer je zastupao obitelji autistične djece pred sudovima i promovirao svoje cjepivo, njegove ideje i dalje promoviraju neodgovorni tabloidi pa čak i neki liječnici.

Nova karta najbolji je odgovor antivakcinacijskim aktivistima koji nerijetko tvrde da cijepljenje više šteti nego koristi te da zapravo uopće nije važno jer je nestanak zaraznih bolesti posljedica bolje socijalno-ekonomske situacije te bolje higijene. Pogađate koje se bolesti ponovno javljaju u zapadnim zemljama? Upravo one od kojih štiti MMR! Naravno, istovremeno broj oboljelih od autizma nije ni najmanje pao.

Ovakav razvoj situacije prošle je godine komentirao britanski liječnik Dai Lloyd: ‘Unatoč činjenici da je cijepljenje jedna od najboljih zdravstvenih mjera koje su ljudi ikada izmislili, čini se da postoji mali dio čovječanstva koji se protivi samoj ideji o imunizaciji. Ako prošećete grobljem vidjet ćete povijesne dokaze o pokoljima djece iz predimunizacijskog doba.’

Poznati hrvatski epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić za tportal je izjavio da bi liječnicima koji šire strah od cijepljenja protivno postojećim medicinskim spoznajama treba oduzeti licencu i uputiti ih na ponovno školovanje.

 

Protiv kojih bolesti štiti MMR?

Jedan od ključnih argumenata antivakcinacijskih aktivista jest da su bolesti od kojih štiti MMR relativno bezazlene. No ova činjenica stoji samo kada se izrazi u postotcima. Ako je njima zaražen značajan udio populacije, broj slučajeva komplikacija i smrtnih slučajeva također postaje značajan. Naime, MMR je vrlo djelotvoran protiv virusa zaušnjaka, rubeole i ospica. Ove bolesti često prolaze bez ozbiljnih posljedica, međutim, u određenom postotku slučajeva mogu biti opasne čak i po život.

Virus zaušnjaka ponajprije zahvaća žlijezde slinovnice i izaziva njihovo povećanje. No može zahvatiti i ostale organe, primjerice središnji živčani sustav, testise i gušteraču, te može dovesti do gluhoće, meningitisa, neplodnosti, pa čak i do smrti.

Rubeola je zarazna bolest koja kod djece obično prolazi bez komplikacija, no može biti vrlo opasna za trudnice i embrij – u ranoj trudnoći uzrokuje pobačaj u 20% slučajeva. U nekim slučajevima može uzrokovati i smrt već rođenog djetata.

Prije nego što je cijepljenje postalo rašireno, ospice su bile vrlo česta dječja bolest tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo prije dobi od 20 godina. Ospice nisu opasne ako ne dođe do komplikacija no mogu uzrokovati bakterijske infekcije koje pak mogu izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. U jednom od 2.000 – 3.000 slučajeva može se javiti encefalitis koji je vrlo ozbiljna komplikacija s mogućim smrtnim ishodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...