Evo zašto je studentica matematike ostala bez stipendije

Iz nedavno objavljenih podataka o zapošljavanju mladih ljudi s fakultetskom diplomom proizlazi da profesori matematike do prvog posla dolaze praktično odmah nakon završetka školovanja, jer na burzi provode samo koji mjesec, koliko traje prosječan natječaj za posao. Potpuno bizaran slučaj jedne zadarske studentice pokazuje da je nekima od njih kudikamo teže dobiti stipendiju negoli radno mjesto.

Ova je odlična učenica nakon završetka gimnazije upisala Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, pa je od Općine Poličnik zatražila studentsku stipendiju.

Od vrhunskih ocjena do neugodne socijalne situacije njezine obitelji, imala je zadovoljene sve uvjete za dobivanje stipendije od 500 kuna, ali stipendiju nije dobila jer se ispriječila čudna odredba općinskog pravilnika po kojoj „sretni dobitnik“ mora imati pet godina prijavljenog prebivališta na području Poličnika.

 

Jednokratna pomoć

– Bili smo šokirani! Prošle godine smo se odjavili iz Zadra i uredno prijavili svoje novo prebivalište, pa je ispalo da mi kćerka ne može tražiti stipendiju od Grada Zadra jer smo odjavljeni, a u Poličniku je ne može dobiti jer nema traženih pet godina prebivanja na području općine.

Tako ispada da pravo na stipendiju može ostvariti tek za pet godina, do kada će ona već završiti fakultet – rezignirano kaže njezin otac, posebno se čudeći činjenici da je bez stipendije ostao netko tko se školuje za nastavnicu matematike, jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Hrvatskoj.

– Stipendiramo 53 studenta i ovo je prvi takav slučaj. Jedini razlog što studentica matematike nije dobila stipendiju je uvjet o prijavljenom petogodišnjem prebivalištu na području općine.

 

Prvi slučaj

Mimo pravilnika mi jednostavno nismo mogli, pa sam odlučio na njezin račun uplatiti 1500 kuna jednokratne pomoći – objašnjava načelnik Davor Lončar, tvrdeći da je već dao nalog za izmjene općinskog pravilnika o stipendiranju učenika i studenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...