Ivan Galović: “Nemam ja vremena za takve stvari!”

Na internetskoj stranici “Avaaz.org” (community petitions), kreatori koji se predstavljaju pod imenom “Izlasci Z. – Croatia”, pokrenuli su peticiju putem društvene mreže Facebook  kojom traže 200.000 potpisa kako bi se mladići optuženi za silovanje maloljetnice na zadarskoj plaži Kolovare vratili u pritvor.

Naime, dvojica od petorice mladića koji su sudjelovali u ovom monstruoznom zločinu, i ne jedinom u nizu njihovih nedjela, od kojih je uz silovanje najpoznatije ono krvničkog iživljavanja nad ubijenom ždrijebnom kobilom ispod Svetog brda na Velebitu iz koje je nakon ubojstva odbačeno ždrijebe s posteljicom. Stravičan prizor ostataka životinje šokirao je tada sve koji su taj prizor vidjeli. Nakon što su ubili konja, razdijelili su meso koje su konzumirali, a dio su dali psima.

Nakon 60 dana pritvora dvojica maloljetnika, učenika srednje škole su iz zadarskog Istražnog centra puštena kući, odnosno na slobodu, kako bi pohađali nastavu, no izrečene su im četiri mjere opreza. Ostaloj trojici vijeće Županijskog suda u Zadru produljilo je pritvor na još 30 dana.

Mjere opreza podrazumijevaju javljanje u PU zadarsku svakog ponedjeljka, izrečena im je i zabrana približavanja oštećenoj djevojci na manje od 200 metara te bilo kakvo uspostavljanje kontakta s njom ili uhođenje  Ostaloj trojici  koje se tereti za isto kazneno djelo istražni zatvor produljen za dodatnih 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a jednome od njih i zbog prijašnjih kršenja zakona te nepoštivanja odluka prema kojima se trebao javljati Centru za socijalnu skrb.

Za čekanje podizanja optužnice na slobodi trojica mladića zadržanih u pritvoru morali bi platiti jamčevinu od 1.000.000, 850.000, odnosno 800.000 kuna.

Buru u javnosti je podiglo ponašanje dvojice osumnjičenih puštenih iz pritvora koji su o ovom stravičnom zločinu iživljavanja nad nesretnom djevojkom komentirali na stranicama ove društvene mreže te slavili svoj izlazak, odnosno pobjedu te u svemu tome imali i podršku svojih prijatelja i poznanika. Na stranici  “Avaaz.org” (community petitions), kreatori  pod imenom “Izlasci Z. – Croatia”, istaknuli su kako ih ovom peticijom žele vratiti nazad u zatvor kako bi pravda bila zadovoljena. Najviše im se zamjera upravo bahato ponašanje i nakon počinjenja kaznenog djela, pa se tako naglašava da su nakon izlaska iz zatvora u svome mjestu imali tulum dobrodošlice, gdje im se čestitalo na slobodi, a očito i na “hvale vrijednom” scenariju zločina kojeg se ne bi posramili niti Amerikanci.

Ovom internetskom peticijom do sada je prikupljeno 170 potpisa korisnika Facebook -a koji podržavaju njihovu inicijativu. Putem Facebooka-a je dijeljena 66 puta, Tweeterom tri te e – mailom deset puta.

Iako nevoljko, županijski državni odvjetnik Ivan Galović samo je kratko prokomentirao ovu po njemu nebitnu peticiju.

Ivan Galović (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Za takve stvari postoji redovan sudski postupak. Mi smo se na odluku kakva je donesena žalili, no žalba je odbijena. Nemam ja vremena za takve stvari, bio je odrješit Galović.

Iako su u nekim zemljama on – line peticije zakonski priznate, kod nas one  još uvijek nemaju uporište u zakonu te se zapravo pitamo čemu uzaludno “klikanje” mišem, kada je opće poznato kako se “svijet” ne mijenja iz udobnosti svoje fotelje, ali eto peticija nas je ipak potaknula na razmišljanje o apsurdnosti našeg zakonskog sustava, odnosno kaznenog zakona.

Podsjetimo, stravični događaj kakav zadarska javnost ne pamti, odigrao se u sitnim noćnim satima 3. studenog 2013. godine na zadarskoj plaži Kolovare. Sedamnaestogodišnjakinja je u noćni provod izišla s dvjema prijateljicama od kojih je jedna slavila rođendan. Put ih je doveo do noćnog kluba na Kolovarima, gdje su se te večeri zabavljala i petorica osumnjičenih u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Prema dostupnim informacijama djevojku je jedan od osumnjičenih mladića častio alkoholnim pićem, a kada ju je omamio s prijateljem ju je namamio vani te su u obližnjem šumarku obojica spolno općili djevojkom koja nije bila sposobna oduprijeti se. Ubrzo su im se pridružila i ostala trojica osumnjičenika koji su se iživljavali nad djevojkom. Slučaj je policiji prijavila tek liječnica koja je djevojku pregledala u zadarskoj bolnici gdje ju je majka dovela nekoliko sati nakon stravičnog zločina. Pri pregledu djevojka je Imala nešto manje od jednog promila alkohola u krvi, no sjećala se tek dvojice mladića. Ostala trojica otkrivena su ponajprije brisom koji je djevojci uzet na ginekologiji, a potom su se sami međusobno odali pred policajcima gdje su svi redom svaljivali krivnju jedan na drugoga i pokušavali svoju ulogu u monstruoznom činu umanjiti. U bolnici su uzeti i uzorci za toksikološku pretragu koja bi trebala pokazati da li je djevojci kobne večeri bila ubačena i droga u piće kako se sumnja. Analiza se radi u Zagrebu, a nalazi još nisu gotovi.

Ovo djelo, u početku sramotno okarakterizirano kao spolni odnos bez pristanka nakon pritiska javnosti prekvalificirano je u kazneno djelo silovanja. Blaža kvalifikacija ovog zločina pripisivala se činjenici kako su neki od osumnjičenika rodbinski povezani s djelatnicima PU zadarske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...