General Ante Gotovina na Maslenici otkrio spomen-križ palim braniteljima

Na sjevernoj strani Masleničkog mosta, u povodu obilježavanja 21. obljetnice operacije Maslenica, u subotu ujutro je svečano otkriven spomenik u obliku kamenog križa. Ni orkanska bura, koja je na trenutke puhala s olujnim udarima, nije spriječila dostojanstven čin prisjećanja na pale u oslobodilačkoj akciji, čak štoviše dala je poseban uzvišeni štih događaju kojem su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih Udruga iz svih krajeva RH.

Ispred križa vijence je položilo i svijeće zapalilo dvadesetak izaslanstava i udruga, a impozantno obilježje visoko 4 metra i teško devet tona koje je besplatno izradio kamenoklesar Marinko Katuša,  simbolično je otkrio umirovljeni general Ante Gotovina u društvu također umirovljenog generala i ratnog zapovjednika legendarne 4.GBR Damira Krstičevića.

[pullquote align=”right”]Ni orkanska bura, koja je na trenutke puhala s olujnim udarima, nije spriječila dostojanstven čin prisjećanja na pale u oslobodilačkoj akciji, čak štoviše dala je poseban uzvišeni štih događaju kojem su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih Udruga iz svih krajeva RH[/pullquote]- Podignuti križ je simbol života naše braće koja su dala svoje živote za našu slobodu, mir i budućnost naših naraštaja. Maslenica je bila prva velika oslobodilačka operacija hrvatske vojske, nakon što smo se prije nje samo branili. Tada smo krenuli naprijed i mi smo napali njih koji su ugrozili nas i koji su izvršili agresiju i okupirali naš teritorij. To im je bio početak kraja i početak oslobađanja našeg teritorija. Upravo iz te smo akcije izvukli pouke i pripremali se za Oluju, rekao je general Gotovina ističući i da mu je čast biti sa svojim suborcima na obilježavanju prve oslobodilačke akcije HV-a.

Inicijatori i besprijekorni organizatori kompletnog događaja bili su članovi Udruge veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, na čelu sa Josipom Adžićem, a pridružili su se i veterani Vojne policije Osječko-baranjske županije uz potporu branitelja.

U podnožju križa bit će postavljene dvije granitne ploče – na jednoj su uklesana imena svih stradalih branitelja tijekom i nakon akcije, dok su na drugoj uklesana imena svih postrojbi vojske i policije koje su sudjelovale u povijesnom činu oslobađanja terena.

[pullquote align=”left”]Impozantno obilježje visoko 4 metra i teško devet tona koje je besplatno izradio kamenoklesar Marinko Katuša, simbolično je otkrio umirovljeni general Ante Gotovina u društvu također umirovljenog generala i ratnog zapovjednika legendarne 4.GBR Damira Krstičevića[/pullquote]Monumentalni kameni križ postavljen na kamenom postamentu u cijelosti je izrađen u klesarskoj radionici Marinka Katuše na zadarskom Sinjoretovu u čast svih vojnika i redarstvenika poginulih u operaciji ‘Maslenica’.

U istoj radionici ‘niknuo’ je i poznati križ, visok tri i pol metra, postavljen na ulazu u svetište Majke Božje na Velikom Rujnu na Velebitu, također kao dar klesara koji je napravio i poklonio preko dvadeset kamenih spomen- obilježja podignutih diljem zemlje, na svim stratištima i mjestima na kojima su živote dali hrabri branitelji, od Posedarja do Vukovara.

U akciji koja je na terenu trajala od 22. do 27. siječnja 1993. oslobođen je velik dio zadarskog zaleđa, petnaestak sela i bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo, Masleničko ždrilo, zrakoplovna baza i Zračna luka, a agresor je odbačen 13 kilometara od Zadra. Ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga RH. Naknadno su do kraja oslobođeni hidrocentrala i brana Peruča, na rijeci Cetini koju su pobunjeni Srbi prijeteći kataklizmom žiteljima Sinja, Trilja i Omiša neuspješno digli u zrak s trideset tona eksploziva.

U prva tri dana akcije Maslenica život je izgubilo 19 i ranjeno 70 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije, od početka VRO do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

[nggallery id=521]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...