General Ante Gotovina počasni građanin Posedarja, ispričao se obavezama

Tradicionalnom, šestom po redu, molitvenom hodnjom pod nazivom ‘Koracima nade u istinu’ u organizaciji ‘Žena u Domovinskom ratu Zadar’ započelo je u nedjelju obilježavanje 21. obljetnice oslobodilačke akcije ‘Maslenica’.

– Molitvenom hodnjom se želi hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir, a hodajući kotarskom zemljom želimo pokazati da naši poginuli branitelji  nisu zaboravljeni, nisu ostavljeni. Počesto se u Hrvatskoj  spominje riječ registar, tako da smo i mi svoje molitve usmjerili da se konačno izradi popis imena branitelja, onih koji su iz naše županije kao i onih koji su ratovali ovdje iz drugih županija i koji su poginuli u akciji Maslenica. Taj registar niti nakon dvadeset i jedne godine poslije nije izrađen, poručili su iz udruge žena.

Pjevale su se domoljubne pjesme, ali i kroz hodnju educirali mladi ljudi, prepričavanjem ratnih priča. Hodočasnike su mještani dočekivali okrjepama, a zatim se s njima dio njih uključio u povorci, kako su je nazvali ‘ljubavi, istine i mira’.

[pullquote align=”left”]’Koraci nade’ u 2014. odvijali su se na 25 kilometara dugoj dionici Zeleni Hrast- Islam Latinski – Islam Grčki – Kašić – Smilčić – Paljuv – Novigradsko groblje – Pridraga[/pullquote]’Koraci nade’ u 2014. odvijali su se na 25 kilometara dugoj dionici Zeleni Hrast- Islam Latinski – Islam Grčki – Kašić – Smilčić – Paljuv – Novigradsko groblje – Pridraga. Na put se krenulo u osam sati ujutro, poslije blagoslova pedesetak hodočasnika, da bi se s kratkim zadržavanjem u Paljuvu, na krajnje odredište i Službu riječi u crkvi Gospe Luzarice u Pridrazi stiglo poslijepodne u 16 sati, nakon punih osam sati pješačenja.

Kako se uobičajilo, sudionici hodnje su cijelim putem Zeleni hrast- Kašić- Paljuv- Pridraga molili Marijinu krunicu i pomoću razglasa čitali podatke o akciji Maslenica, kao i imena poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, kako onih s područja Zadarske županije, tako i i onih koji su došli iz raznih dijelova RH.

Pored pripadnika četiri zadarske udruge proizišle iz Domovinskog rata, na hodnji su sudjelovali i članovi tri zagrebačke i jedne splitske braniteljske udruge čiji su suborci ili članovi obitelji također položili živote u operaciji tijekom koje su hrvatski vojnici i policajci oslobodili zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča, koju su pobunjeni Srbi neuspješno digli u zrak.

[pullquote align=”right”]Točno u podne otkrivena je spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama na groblju u Murvici, a položeni su i vijenci na spomen obilježju u Islamu Latinskome i Slivnici Gornjoj, kao i na rivi u Posedarju, na spomen ploči postrojbama HRM-a[/pullquote]Točno u podne otkrivena je spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama na groblju u Murvici, a položeni su i vijenci na spomen obilježju u Islamu Latinskome i Slivnici Gornjoj, kao i na spomen ploči postrojbama HRM-a na rivi u Posedarju, nakon čega su dodijeljena odličja pripadnicima diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a. U ime predsjednika RH Ive Josipovića pozdrave je braniteljima i okupljenima prenio njegov izaslanik i  zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj, a prisutnima se obratio i načelnik Općine Posedarje Ivica Zurak

On je podsjetio na izrazito dramatične dane u zimu 1993. kada je uz velike žrtve, 127 poginulih i 158 ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a, u akciji Maslenica oslobođen velik dio zadarskog zaleđa i uspostavljena prekinuta cestovna komunikacija s ostatkom RH.

Redom Nikole Šubića Zrinjskog posthumno je odlikovan Dražen Franjo Feher, Redom Hrvatskog križa Boris Antun Kuničić, a Redom Hrvatskog trolista posthumno Ivo Ante Jerčić. Inače, Općina Posedarje proglasila je Antu Gotovinu počasnim građaninom, ali se umirovljeni general nije pojavio na dodjeli priznanja ispričavši se obvezama.

U Bibinju je, u sportskoj dvorani priređen malonogometni turnir ‘Maslenica 93’, kao i utakmica u sjedećoj odbojci između KSO Knin i OKI Zadar. Na streljani u Mocirama održan je turnir u streljaštvu VK pištoljem, a pod ‘kapom’ Županijskog atletskog saveza trčao se i Memorijalni maraton Maslenica (Jesenice)- Posedarje- Novigrad.

Program obilježavanja akcije nastavlja se u ponedjeljak promocijom izdanja Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata 2012.-2013. s posebnim osvrtom na knjigu Slavice Bilić: ‘Prsten mira i majčinske ljubavi (prilozi zapovijest Bedema ljubavi 1991.-1993.)’, u Kazalište lutaka Zadar, u 12:00.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...