Cestitka_Uskrs

Glagoljica i glagoljaštvo u biogradskom kraju

‘Glagoljica i glagoljaštvo u biogradskom kraju’ naziv je zbornika koji je predstavljen u sportskoj dvorani srednje škole ‘Biograd’. Iznimno izdanje koje sadrži radove sa znanstvenog skupa istog naslova održanog 17. studenoga 2012. godine u Biogradu na Moru, tiskano je uz podršku Grada Biograda, a izdao ga je Ogranak Matice hrvatske iz Zadra.

[pullquote align=”left”]Iznimno izdanje koje sadrži radove sa znanstvenog skupa istog naslova održanog 17. studenoga 2012. godine u Biogradu na Moru, tiskano je uz podršku Grada Biograda, a izdao ga je Ogranak Matice hrvatske iz Zadra[/pullquote]- Radi se o još jednom značajnom iskoraku Biograda i biogradskog kraja, u budući razvoj i očuvanje kulturnih vrednota temeljem ovjerene znanstveno i dokumentarno provjerene prošlosti. Dokaz je to kako je naša svekolika baština, naša tradicija, neiscrpno vrelo i bogatstvo značajnih sudbonosnih prinosa i postignuća, za ono doba velikog dometa naših predaka unutar cjelokupnih događanja sveopće gospodarske, kulturne i društvene situacije, ne samo na ovom području već i širem, mediteranskom i srednje europskom. Prilozi i radovi poznatih hrvatskih znanstvenika u zborniku iznimno znanstveno utemeljeno govore o umijeću, mudrosti i umnosti istinskih nastojanja naših predaka da pronađu pravi put i način izgrađivanja i očuvanja naše hrvatske nacionalne samosvojnosti. Studije u zborniku znalački i razvijeno tematski oblikuju glagoljicu i glagoljaštvo, njezinu pojavnost na ovom području, prikaz povijesnih i društvenih okolnosti u kojima se sve događalo. Ti su radovi krunski dokaz iznimne važnosti o pojavi i postojanju hrvatskog samoniklog vlastitog hrvatskog pisma, glagoljice, na biogradskom području, jer sve hrvatsko najstarije i ono prvo u kulturnoj povijesti Hrvata ostvareno je u glagoljici. Ovaj zbornik je izniman doprinos i nadopuna bogatstvu naše kulturne baštine i to ne samo na biogradskom području. On je nadahnuće rada u kulturi, on je bogaćenje duha, njegove istine svijetle u daljinu i zato mu se radujemo i ponosimo s njim,  kazao je u svom osvrtu Božidar Šimunić.

O djelu koje obuhvaća tekstove 15 autora su govorili profesor Božo Došen u ime nakladnika, prof. Vjekoslav Čosić urednik knjige, ali i recenzenti doc. dr. sc. Ivica Vigato i doc. dr. sc. Kristijan Juran. U sklopu programa nastupili su članovi KUD-a ‘Kralj Tomislav’ i to mlađa folklorna i mlađa mažoret skupina uz glazbenu pratnju orkestra biogradske osnovne škole, dok je učenik Ivan Mađerić pročitao nekoliko svojih pjesama pisanih u dijalektu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...