Gotovini nagrada za životno djelo, fešta Otočnog bataljuna…

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u sklopu Dana općine Jasenica, Nagradu za životno djelo dobio je hrvatski general Ante Gotovina. Najveća općinska nagrada trebala se dodijeliti za lanjski Dan općine, ali je dobitnik, koji je prije 14 mjeseci oslobođen svih optužbi Haških tribunala o krivnji u Domovinskom ratu, tada bio spriječen zauzetošću mnogim obvezama.

– Naše granice i naši gradovi trpjeli su svakodnevne napade, a dio domovine je bio okupiran. Valovi izbjeglica iz Hrvatske i BiH sklanjali su se na sigurna područja i u takvoj situaciji, rušenjem mosta, prekinuta je veza između hrvatskog sjevera i hrvatskog juga. Zbog opskrbe stanovništva i organizacije obrane, operacija Maslenica bila je vitalno važna, kazao je prilikom preuzimanja priznanje Gotovina i dodao kako generacije koje rastu duguju zahvalnost i poštovanje onom vremenu i njegovim ljudima.

– Časno je bilo služiti domovini, živimo uspravno budućnost za koju su ginula naša braća. Neka im je vječna hvala i slava, poručio je u zahvalnom govoru umirovljeni  Ante Gotovina.

[pullquote align=”right”]Časno je bilo služiti domovini, živimo uspravno budućnost za koju su ginula naša braća. Neka im je vječna hvala i slava, poručio je u zahvalnom govoru umirovljeni Ante Gotovina[/pullquote]I ratni veterani Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, obilježili su 21. obljetnicu Akcije Maslenica. Pored obilaska Gradskog groblja i skupa u Škabrnji, položeni su vijenaci palim hrvatskim vitezovima, na Velebitu kod Male Bobije, mjestu na kojem je 19. prosinca 1993. poginuo Dragan Špar. U Lukoranu na otoku Ugljanu, svijeće su zapaljene na posljednjem počivalištu Miljenka Zorića, poginulog u Tinju 23. siječnja 1993.

– Otočni bataljun nije bio jedinica u kojoj su sudjelovali samo otočani. U njezinom sastavu bili su najbolji sinovi iz zadarskog zaleđa, ali i samog Zadra. To zajedništvo stečeno u ratu njegujemo i danas pomažući jedan drugome, kao prava postrojba, naglasio je ratni zapovjednik OB-a, Joško Pulja.

U Zatonu Obrovačkom se pak navršila 21 godina kada su pripadnici tzv. SAO Krajine rafalom iz vatrenog oružja pobili sedmero tamošnjih mještana: Petra Maričića (1906.), Iku Modrić, (1905.), Anicu Modrić (1919.), Mariju Modrić, (1940.), Milicu Modrić (1950.), Marijana Modrića (1953.) i Ružicu Modrić (1947.).

[pullquote align=”left”]U sastavu Otočnog bataljuna bili su najbolji sinovi iz zadarskog zaleđa, ali i samog Zadra. To zajedništvo stečeno u ratu njeguje se i danas pomažući jedni druge, kao prava postrojba[/pullquote]Upravo za taj ratni zločin protiv civilnog stanovništva Okružno državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu 21. ožujka 1995. protiv Mile Gaka, Jovana Ogara i Dušana Prše, kojima se na Županijskom sudu u Zadru iste godine sudilo u odsutnosti. Presudom Županijskog suda iz 25. svibnja 1995. sva trojica su proglašena krivima. Prema njoj su svoje žrtve navodno trebali predati UNPROFOR-u radi iseljenja na slobodno područje RH, ali su navedene osobe, uglavnom starije životne dobi, koje nisu usput pružale nikakav otpor, ubili rafalom iz vatrenog oružja. Mještani tvrde kako je to bila svojevrsna osveta pobunjenih Srba nad nedužnim hrvatskim civilima, među kojima su većinom bile žene i starci. Molitvu odrješenja kod kapelice u Gornjim Maričićima predvodio je don Krešimir Ćirak.

U organizaciji MO Crno i KUD-a Crno održala se svečanost obilježavanja oslobođenja mjesta Crno, uz misu zadušnicu, polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred spomenika kod Kulturnog doma. U kulturno-umjetničkom programu su nastupile klape: Pomistra, Kolajna i kontrada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...