Zadar konačno i zimska turistička destinacija?!

Sveopća kriza, nezaposlenost, ali i više nego ugodne temperature za ovo doba godine privukli su veliki broj Zadrana, ali i njihovih gostiju na organizirani doček Nove godine na Poluotoku. Turistička zajednica grada Zadra i ove godine priredila je doček Nove po istom modelu kao i proteklih nekoliko godina i to na tri standardne lokacije u povijesnoj jezgri grada, na Narodnom trgu, Forumu i Varoši uz nastup lokalnih bendova te ponudu zadarskih ugostitelja koji su odlučili u Novu ući radno nudeći posjetiteljima povijesne jezgre grada raznolike programe u više-manje domaćoj svakodnevnoj, no nešto svečanijoj atmosferi.

Kao ni proteklih nekoliko godina niti u 2014. godinu Zadrani nisu ušli s gradskim vatrometom. Stoga je noćno nebo iznad Zadra opet bljeskalo od brojnih malih, privatnih vatrometa koji su u najluđoj, novogodišnjoj noći nadmašili bilo koji organizirani gradski vatromet dok su se još održavali.

Gradske ulice su bile prepune, ne toliko zahvaljujući gradskom programu koliko zahvaljujući brojnim otvorenim ugostiteljskim objektima i dobrom društvu koje se u njima i oko njih okupljalo. S obzirom da je ove godine u Zadru bio zamjetan i veći broj turista možda je došlo vrijeme da organizatori konačno počnu nešto mijenjati u koncipiranju novogodišnjeg programa. Ove godine, Zadrani i njihovi gosti u Novu 2014. godinu su na Narodnom trgu ušli uz  pjesmu Ivice Sikirića Iće te ponoćnu čestitku gradonačelnika Božidara Kalmete, koja je do posljednjeg trenutka bila upitna.

Doček 2013. godine (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Primarni interes u slaganju ovog programa nam je bio okupiti što veći i interesantniji krug zadarskih glazbenika kako bi sav novac ostao u Zadru. Nama dovođenje nekih zvučnih imena nije nimalo interesantno. Zašto? Prvo jer mi nemamo novac za takve dočeke, odnosno izvođače, a mislimo i kako je pametnija koncepcija raspodjele zabave na više lokacija zbog čega bi se ljudi više kretali po gradu te stvarali pravi novogodišnji šušur po najatraktivnijim lokacijama od Foruma preko Kalelarge, Narodnog trga pa sve do Varoši. Mislim da nije moralno, a niti pametno u današnje vrijeme za jednog glazbenika izdvojiti 50 -ak tisuća eura, odnosno tri puta više nego bilo koju drugu večer u godini. Osim toga takvi veliki koncerti zahtijevaju i puno skuplju produkciju pa bi i s te strane potrošili ogromna financijska sredstva kojih niti nemamo. Mi smo ponosni na naš sistem organizacije Dočeka u kojemu nam je prvenstveni cilj da se što više kreće kroz grad te da je što više ugostiteljskih objekata otvoreno tu večer, kazao je za Antenu Zadar početkom prosinca Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra.

No, usprkos ovom razmišljanju, sudeći prema sve većem broju naših sugrađana, ali i turista na ulicama, misleći pritom na proslavu ulaska u Novu godinu, čini se kako je konačno došlo vrijeme za iskorak od strogo “mediteranskog događanja” iliti “zimske varoške fešte” s bocom šampanjca pod rukom na ulicama do malo razrađenijeg, odnosno organiziranijeg Dočeka te konačnog dovođenja nekog renomiranog glazbenog imena na Narodni trg čiji bi nastup bio dovoljno snažan mamac za dolazak brojnih gostiju u Zadar, od čega bi koristi imali brojni hotelijeri, apartmanisti, ugostitelji te brojni drugi obrtnici. Kao pozitivan primjer koji ima uspješan model organizacije dočeka možemo navesti Dubrovnik koji već godinama za svoje sugrađane i goste ima savršeno organiziran Doček na Stradunu, ali i kvalitetan uvodni glazbeno-scenski program i najmanje dva dana uoči Dočeka na pojedinim lokacijama u gradu, ali i po brojnim hotelima. Zbog “tvrdoglavosti” i nerazumijevanja organizatora Zadar još uvijek “pati” kao neprepoznata i zimska turistička destinacija, a ima intenciju iskoristiti sve svoje adute ne samo u ljetnom već i u ovom periodu, no sve to zahtijeva znanje, dobru volju i pametnu raspodjelu sredstava onih koji su za ovakve stvari odgovorni, a još ne prepoznaju potencijale grada u kojem žive.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...