Hrvati i ove godine sanjaju o pronalasku (novog) posla

Nova godina je podavno stigla, a nekako s njome, kako to već i ide usporedno, idu i nove odluke, želje, planovi i nekoliko neostvarenih snova.

Naravno, sigurno ste i vi među njima, odnosno nama, koji kao i većina nas, siječanj započinje s mnogo dobrih namjera i odluka, ali iskreno malo tko ih se i pridržava pa u većini slučajeva one najdalje sredinom veljače budu netragom izgubljena,  zaboravljena i arhivirana stvar. Iz iskustva…

Novogodišnje su odluke, dobro uz zdravlje, ne zavaravajmo se, najčešće vezane uz ljepotu, ‘ludu’ haljinu iz izloga butika ‘pa koliko košta da košta’, konačan gubitak kilograma i početak vježbanja kod žena, titulu Hajduka, Hrvatsku kao ‘prvaka svijeta’, košarkaški ABA ostanak Zadra, kladioničarski dobitak, auto, motor i hm, tako to kod muškaraca.
No, jedna je želja u ‘Lijepoj našoj’ identična kod oba spola. Bilo da su zaposleni ili nezaposleni, prema anketi portala MojPosao ispitanicima, a bilo ih je preko 200, najveća blagdanska iskazana želja, nimalo neočekivano,  zvala se- pronalazak (novog) posla. Tu su opciju odgovora   zaokružila 71 posto nezaposlena i 29 posto zaposlenika.

Potonjima drugo mjesto dijele poboljšanje poslovanja tvrtke u kojoj rade i napredovanje (po 20 posto), dok nezaposleni osim posla priželjkuju usavršavanje (devet posto ispitanika).

Dok zaposleni ispitanici nisu skloni promjenama u profesionalnom dijelu života te im je na dnu popisa želja promjena karijere (4 posto), nezaposleni ispitanici najmanje žele pokretati vlastiti posao (tri posto).

Zanimljivo je da podjednaki udio žena (39 posto) i muškaraca (40 posto) želi (novi) posao, dok muškarci u većoj mjeri priželjkuju napredovanje- skoro trećina (29 posto) muškaraca navodi kao blagdansku želju napredovanje, dok je istu želju navelo tek 14 posto žena.

[pullquote align=”left”]Podjednaki udio žena i muškaraca želi (novi) posao, dok muškarci u većoj mjeri priželjkuju napredovanje – skoro trećina muškaraca navodi kao blagdansku želju napredovanje, dok je istu želju navelo tek 14 posto žena[/pullquote]Polovica ispitanika prošle godine nije donijela nikakvu novogodišnju odluku (51 posto), dok ih se 49 posto ipak ‘odvažilo’ na taj korak. Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku to nisu učinili prvenstveno zato jer smatraju da se odluke moraju donositi tijekom cijele godine stoga ne vide razloga da donose odluke isključivo na određeni datum.

Kod ispitanika koji su lani donijeli novogodišnju odluku, njih preko polovice (57 posto) izjavilo je da je ta odluka bila vezana za posao i karijeru, dok ih je 43 posto donijelo odluke vezano za privatni život.

Profesionalna novogodišnja odluka najviše se odnosila na pronalazak (novog) posla (54 posto), zatim na uspostavljanje novih poslovnih kontakata (18 posto) i na pronalazak (boljeg) posla (14 posto). Ispitanici su se najmanje ‘obvezali’ na bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života (1 posto) i na promjenu dosadašnjeg ponašanja na radnom mjestu (1 posto).

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, čak 42 posto ispitanika navelo je da su ispunili svoju privatnu odluku, a 40 posto ih je ustvrdilo da su ispunili i svoju profesionalnu odluku.

Petina ispitanika (20 posto) još je u procesu ispunjavanja privatne odluke, dok malo iznad petine (23 posto) još uvijek ‘radi’ na svojoj poslovnoj novogodišnjoj odluci. Obzirom na stupanj obrazovanja, visokoobrazovani ispitanici (54 posto) ozbiljnije su pristupali izvršenju donesenih odluka.

Najviše ispitanika koji nisu ispunili novogodišnju odluku vezanu za posao i karijeru priznaje da im nije bilo važno ostvariti donesenu odluku (29 posto), dok ih 21 posto nije računalo na zapreke koje su ih zatim spriječile da ispune svoju odluku.

[pullquote align=”right”]U 2014. fokus na usavršavanje i edukaciju imat će 15 posto ispitanika, dok će ih 13 posto ‘raditi’ na većoj zaradi. Najmanje ispitanika (dva posto) odlučilo je u 2014. pronaći dodatni oblik zaposlenja[/pullquote]Da nisu dobro planirali kada su donosili odluku za 2013. godinu kaže 13 posto ispitanika. Najmanje ispitanika (3 posto) navodi da nisu nikome morali odgovarati za neuspjeh pa se nisu ni osjećali motiviranim.

Kada su u pitanju odluke za 2014. godinu, polovica ispitanika (51 posto) se ‘odvažilo’ na donošenje novogodišnjih odluka, dok 25 posto nije ni namjeravalo to učiniti. Nezaposleni ispitanici su, pri tome, u većoj mjeri (60 posto) donijeli novogodišnju odluku, nego zaposleni (45 posto).

Iako, su visokoobrazovani ispitanici ‘ozbiljniji’ pri provođenju novogodišnjih odluka, ispitanici sa srednjom (53 posto) i višom (58 posto) spremom u većoj mjeri donose novogodišnje odluke vezane uz profesionalni život nego ispitanici s visokom stručnom spremom (46 posto ispitanika).

Među ispitanicima koji su donijeli novogodišnju odluku vezano za profesionalni život, najviše ih se odlučilo pronaći (bolji) posao (45 posto). U 2014. fokus na usavršavanje i edukaciju imat će 15 posto ispitanika, dok će ih 13 posto ‘raditi’ na većoj zaradi. Najmanje ispitanika (dva posto) odlučilo je u 2014. pronaći dodatni posao.

Nezaposleni ispitanici u 2014. za cilj si postavljaju pronalazak posla (73 posto), usavršavanje i edukaciju (12 posto) i veću zaradu (8 posto). Iste ambicije imaju i zaposleni ispitanici.

Na kraju, 44 posto ispitanih u tradicionalnoj anketi portala MojPosao smatra da redovito donošenje novogodišnjih odluka ne povećava motivaciju za njihovu realizaciju, dok je suprotnog mišljenja 39 posto ispitanika, a mišljenje o navedenoj tvrdnji nema 17 posto ispitanika.

Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje 1.1 nalazilo se 12 424 nezaposlenih, ili oko tri posto više nego u studenom, odnosno za oko pola posto više nego u prosincu 2012. .Uobičajen rast nezaposlenosti možemo očekivati kroz siječanj i veljaču, dok bi u ožujku kada kreću pripreme za novu turističku sezonu nezaposlenost trebala početi padati. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u RH je trenutno evidentiranih 371 727 nezaposlenih osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...