Kako vrijeme utječe na nas

Zima nas ove godine naizgled mazi, no ovakvo vrijeme sve je samo ne zdravo za neke ljude. Tako južina remeti koncentraciju i donosi glavobolje, a naročito meteoropatima kojima su sve promjene vremena ionako teške. Južina dolazi kad naglo poraste tlak zraka i temperatura što remeti krvni tlak, stvara pritisak u organizmu i utječe na raspoloženje.

Magla koja nas obavija ovih dana također nije dobra, jer snižava temperaturu i pogoršava bolesti dišnih puteva, pa je u takvim uvjetima najteže astmatičarima kojima magla otežava disanje i povećava koncentraciju alergena u zraku.

Kad se magla raziđe, a ostanu oblaci dolazi do novih problema jer takvo vrijeme prethodi dolasku kiše i oluja, naglo pada tlaka koji steže i opušta oštećeno tkivo ožiljaka. To tkivo nije elastično kao ostatak kože, pa se ne može prilagoditi promjeni tlaka, što u konačnici izaziva zatezanje kože i svrbež.

Kiša donosi pad raspoloženje i imuniteta, a kako ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorima, virusi i bakterije nalaze plodno tlo za razmnožavanje pa se bolesti šire puno brže. I nakon kiše nije blistavo, jer visok postotak vlage u zraku izaziva glavobolju i probleme s disanjem.

Na kraju, kad napokon zahladi, kronični bolesnici s dišnim problemima i bolestima srca osjetit će dodatne probleme, a i oni koji imaju osjetljive zglobove. Naime, zahlađenje dolazi s padom tlaka zraka koji stvara pritisak na zglobnu tekućinu koja inače podmazuje zglobove i osigurava njihov normalan rad. Rast tlaka unutar zglobova tako izaziva bolove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...