Katalonski parlament za referendum o neovisnosti

Katalonski parlament podupro je inicijativu o održavanju referenduma o neovisnosti i pripremio se za političku bitku s Vladom u Madridu.

Parlament Katalonije je s 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španjolske, koja već ima visoku razinu autonomije.

Pokret za neovisnost Katalonije, koja predstavlja petinu španjolske ekonomije, izravan je izazov konzervativnoj središnjoj vlasti premijera Mariana Rajoya, koji se obvezao da će blokirati održavanje referenduma na osnovi ustavnih odredbi. No katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu potporu javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su u svezi sa samom neovisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi da o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici neovisnosti navode da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj neovisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...