Kijev u plamenu, Ukrajina na pragu građanskog rata!

Nakon što je prije tri dana pozvao ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da ne ‘ponavlja sudbinu Gadafija i Ceausescua’, bivši boksački prvak i sadašnji oporbeni lider Vitalij Kličko izjavljuje da se boji da prosvjedi u Kijevu ne prerastu u građanski rat.

Posljednjih dana u Kijevu je u sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno preko dvjesto ljudi (oporba tvrdi: preko tisuću i pol), a u srijedu su stigle vijesti o dvoje poginulih prosvjednika.

Najgore nasilje izbilo je nakon što je u srijedu na snagu stupio novi zakon koji je zabranjuje nedozvoljene skupove i postavljanje šatora na središnjem kijevskom trgu Majdanu. Dok opozicija prosvjeduje nazivajući sporni zakon proglašenjem diktature u Ukrajini, Specijalna policija Berkut krenula je u njegovo nasilno provođenje i razbijanje oporbenih barikada.

Vitalij Kličko posljednjih je dana sudjelovao u sukobima na Majdanu. Tvrdi da pokušava smiriti prosvjednike, ali da se masa radikalizira dok predsjednik Janukovič odbija raspisati prijevremene izbore. U intervjuu za Moskovski komsomolec izjavio je da ne zna tko stoji iza ‘Desnog sektora’, nove skupine radikalnih nacionalista koja je po nekim izvorima sudjelovala u provociranju krvoprolića u Kijevu. ‘Pojavili su se prije dva mjeseca. Znam da postoje, ali nemam informacije o njihovim vođama’, izjavio je Kličko.

Vitalij Kličko, uz Arsenija Jacenjuka i Oleha Tjahinboka, najistaknutiji je vođa ‘Euromajdana’, prosvjeda koji traju otkako je u studenome Janukovičev režim naprasno odustao od trgovinskog sporazuma s Europskom unijom i primio kredit za financijsku stabilizaciju od Rusije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...