Koliko su dobitnici lota uopće sretni?

Anonimna Zagrepčanka osvojila je Eurojackpot s rekordnih 131 milijun kuna, što je raspalilo maštu mnogih sugrađana. Mediji u svijetu širili su horor priče o dobitnicima megaiznosa koji su u navali iznenadne sreće skrenuli s tračnica, a život im je postao noćna mora. Za razliku od popularne fame da im novac, ovako pao s neba, donosi neslućene probleme, davna studija iz osamdesetih pokazala je da su osvajači manjih iznosa uglavnom zadovoljna i uravnotežena raja.

Nekoliko dana trebalo je anonimnoj zagrebačkoj multimilijunašici da se sabere, proveseli i pripremi teren za kontakt s Hrvatskom lutrijom, a navodno komunicira samo s jednim zaposlenikom. Na račun dobitnice rekordnog Eurojackpota slijeva se iz 14 zemalja svotica od 131.794.842,60 kuna, minus one za Linića, što je dovoljan razlog da, kao većina dobitnika megaiznosa, želi ostati nepoznata.

Zna se i zašto, jer već prve reakcije sugrađana pokazuju što bi joj radili nepoznati, poznati, rodbina, mediji i ostali. Dobrotvorne organizacije tražile bi priloge, samozvani poduzetnici nudili projekte, rodbina tražila pozajmice, nepoznati nudili brak iz ljubavi, a prijatelji stručnjake za ulaganje novca, da ne spominjemo ‘ljude s čarapama na licu’, kako upozoravaju neki.

 

Mogu li vas megamilijuni ubiti

Donose li igre na sreću doista sreću? Mogu li vas megamilijuni ubiti? Naravno, ne doslovno, ali možda i doslovno. Mediji u svijetu širili su horor priče o dobitnicima koji su u navali iznenadne sreće skrenuli s tračnica, a život im je postao noćna mora: brak im je propao, postali su pijanice, šmrkali kokain do smrti i razmetali novac na besmislice.

Zvuči strašno, sve dok ne zavirite u stručnu literaturu. Američki sociolog, dr. Roy Kaplan još je 1980. objavio istraživanje o dobitnicima lota u kojemu je istraživao život dobitnika iz 12 američkih država. Od 2.000 upita dobio je 576 odgovora onih čije su osvojene svote iznosile od 50.000 do milijun dolara. Za razliku od popularne fame da im novac, ovako pao s neba, donosi neslućene probleme,Kaplanovi pobjednici pokazali su se kao uglavnom mirna, zadovoljna i uravnotežena raja. ‘Pojedinci s psihološki i financijski zadovoljavajućim poslom nastavili su raditi i živjeti kao ranije, bez obzira na visinu dobivene svote. Umjesto trošenja na gluposti, osigurali su si bolje domove, automobile i putovanja’, zaključio je Kaplan.

Kritičari su nasrnuli na Kaplana zbog suviše malog odziva ispitanika, zaključujući da to ostali nisu željeli jer su bili manje sretni, razočarani ili nisu htjeli priznati kakav su oko sebe stvorili kaos trateći novac. No kasnija studija iz 2000. o pretežito europskim pobjednicima potvrdila je Kaplanove zaključke. Ispitanici su uglavnom podmirili dugove i poboljšali kvalitetu života, većina njemačkih pobjednika nije napustila posao, a i Britanci su se s umjerenim dobicima ponašali razborito. No prilično šokantno zvuči izvješće američke Nacionalne zaklade za financijsko obrazovanje koje kaže da 70 posto građana s megadobicima ostane prazna džepa za samo nekoliko godina. A da su jackpoti bolesno visoki, dokazuje 656 milijuna dolara iz 2012. ili milijarda koja se igračima smiješila ovoga Božića.

Ispada da zadovoljstvo donosi novac u umjerenim količinama, a problemi vrebaju u megamilijunima.

 

Tuđa pohlepa je najopasnija

Nakon osvojenog 31 milijuna neki Abraham Shakespeare s Floride nađen je mrtav, a ubojica nikada nije osuđen. Jedna žena iz New Jerseyja svih je 5,4 milijuna spiskala u kockarnicama Atlantic Cityja. U Velikoj Britaniji sretni dobitnik jackpota od 9,7 milijuna funti sav je novac spiskao na kokain i prostitutke te danas zarađuje za život kao smetlar. Nakon osvojenih 1,3 milijuna dolara kalifornijska samohrana majka troje djece, koja je radila četiri poslića da preživi, iskoristila je dobitak za kupnju većeg stana i garderobe, ništa posebno, ali onda su počeli telefonski pozivi: obećanja, prosidbe, optužbe, prijetnje. Ljudi koji su joj nudili pomoć tražili su nerazumno visoke naknade, a rodbina joj je htjela uzeti kontrolu nad novcem, nakon čega je požalila što je otkrila identitet. Veliki dobici mnogo koštaju dobitnike zbog pohlepe drugih, kažu stručnjaci. Prije nego što je i podigao svojih 380 megamilijuna Jim McCullar iz Washingtona je dobio toliko predatorskih poruka da se nije usudio izići na ulicu bez policijske pratnje.

Nerijetko se spominje slučaj Jacka Whittakera, građevinskog poduzetnika iz Zapadne Virdžinije, koji je 2002. osvojio 314 milijuna minus porez. Obećao je znatan dio crkvi, otvoriti radna mjesta nezaposlenima u svojem gradiću, osnovati dobrotvornu zakladu i ostatak potrošiti na kćer i unuku. Za vlastitu udobnost planirao je kupiti helikopter, ali osobno mu, govorio je, ništa više ne treba i život ne namjerava mijenjati za dlaku. Četiri godine kasnije unuka je umrla od predoziranja, nedugo zatim i kći iz istog razloga, Whittekera su nalazili po striperskim klubovima, razveo se od žene, nekoliko su ga puta opljačkali i ucjenjivali te danas proklinje dan kada je postao megamilijunaš. ‘Nisam mogao kontrolirati tuđu pohlepu’, ispovjedio se nedavno na TV postaji ABC. ‘Kada dobijete nešto tako veliko, uvijek se javi netko drugi koji to želi. Bilo bi bolje da sam poderao listić.’

 

Najbolje je ostati anoniman

Čemu toliki ekstremni primjeri nesreće u sreći? Možda zato da se utješe stotine tisuća onih čiji brojevi nisu izvučeni, kao što je za utjehu i jedno davno istraživanje iz 1978. koje je pokazalo da u razini osobne sreće nema razlike između loto pobjednika i loto gubitnika. Ipak, pare su pare, pa je novije britansko istraživanje iz 2006. pokazalo da su dobitnici s osvojenim svotama do skromnih 200.000 funti dvije godine kasnije psihički bili u boljoj formi nego prije dobitka. Prava formula za multidobitak plus sreća još nije pronađena, ali stručnjaci nude nekoliko ideja da pametnije iskoristite novac. Ugledni Forbes savjetuje da ostanete anonimni, što zagrebačka milijunašica i čini, mada u nekim američkim saveznim državama poput New Yorka zakon nalaže javno objavljivanje imena dobitnika.

Ne mijenjate iznenada životni stil. Otplatite dugove. Angažirajte tim odvjetnika i financijskih stručnjaka. Ne žurite s investiranjem. Pričekajte barem šest mjeseci dok ne prođe prvo uzbuđenje te investirajte razborito, a nikako ne u ono što ne razumijete ili ono što je suviše dobro da bi bilo istinito. Živite u okviru zadanog budžeta. Poduzmite pravne korake da se zaštitite (mogu vas za bilo što tužiti sudu tražeći goleme naknade, od bivših supružnika do poslovnih kolega). Planirajte milodare i dobrotvorne akcije, pri čemu ostanite anonimni.

I ne zaboravite uplatiti listić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...