Liječnici pred ponovnim štrajkom, pacijenti u još većoj nevolji?

Nakon što im je Ustavni sud ukinuo radnu obvezu, štrajk liječnika je još uvijek u mirovanju. Ali ne zadugo! Naime, ako ih ministar ne pozove na nastavak pregovora, liječnici će ponovno prestati raditi.

“Formalno pravno liječnici su u štrajku. Idući tjedan imamo sastanak glavnom štrajkaškog odbora na kojem ćemo odlučiti o intenzitetu i oblicima štrajka”, kazao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Novi kolektivni ugovor liječnici ne priznaju. Traže potpisivanje strukovnog, kojim će riješiti plaćanje dežurstava i pripravnosti.

“Mi tražimo definitivno potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora jer je to jedino rješenje i to je europski standard. Mi smo spremni u ovom strukovnom ugovoru uvažiti trenutko stanje, recesiju i prihvatiti rješenja koja su solidarna dok je država u recesiji. Po izlaku, naravno, primjenu strzukovnog kolektivnog ugovora”, pojasnio je Babić.

Ministar poručuje kako nema strukovnog ugovora jer je to nezakonito.

“Kolekivni ugovor je potpisan i naravno očekujem da nam se kolege i Hrvatskog liječničkom sindikata pridruže ostalim dvama sindikatima koji su potpisali taj ugovor. Prema tome očekujem da dobijemo i taj treći potpis na Kolektivnom ugovoru”, priznao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Što će biti ako se štrajk nastavi, pitaju se pacijenti koji čekaju na svoje preglede.

“Mi iz Udruge hrvatskih pacijenata zaista molimo u ime života sve zdravstvene djelatnike da ne idu u štrajk jer je stanje u zdravstvenom sustavu tako loše. Samo da navedem jedan primjer, danas se naručivaju neke za magnetsku rezonancu za 2015.”, naglasio je Marijo Drlje.

Kako bi se liste čekanja smanjile, koje su u nekim bolnicama zbog štrajka veće i do četiri puta, uvodi se smjenski rad.

“Pojedini ravnatelji, šefovi klinika i zavoda ustrojstvenih jedinici gdje postoji već broj liječnika su uveli smjenski rad i on odlično funkcionira. Dakle, dostupnija je zdravstvena zaštita i popodne i subotom, uvedene su te radne subote. Smanjen je broj liječnika koji dežuraju, ali je dostupnost definitivno bolja”, istaknuo je Ostojić.

Dostupni neće biti ako ponovno krenu u štrajk. Liste čakanja mogle biti biti još veće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...