Lucija Mijolović: “Najbolja sam!”

Lucija Mijolović, Josip Bepo Filipi, Šime Fantela i Igore Marenić, Enia Ninčević i Romana Župan, Leo Bavdek i Luka Modrić, najbolji su sportaši i sportski kolektivi Zadarske županije za 2013. u tradicionalnoj anketi koju je po 20. put provela redakcija Zadarskog lista.

U srijedu točno u podne, na Višnjiku, u VIP salonu SC Krešimira Ćosića, na svečanom susretu sporta i sportaša zaslužnim laureatima su uručena prigodna priznanja.

Boksač Josip Bepo Filipi, član Zlatne rukavice, osvojio je prvo mjestu u izboru sportaša, ispred Nikole Boje, člana Taekwondo kluba Zadar i plivača Jurice Milina iz PK Sv. Nikola.

Iskreno, s nagradom sam iznenađen, nisam je očekivao i naravno da sam presretan. Kupio sam novine i vidio sebe u izboru, bio sam treći na listi i na kraj pameti mi nije bilo da bih mogao ponijeti naslov sportaša. Prezadovoljan sam svojim nastupima, naročito na Mediteranskim igrama. U subotu imam meč u Eurpskoj ligi protiv Mađara, boksam za Sesvete, a nakon toga se baziram na državno i Europsko prvenstvo, potrudit ću se obraniti titulu najboljeg Zadranina, poručio je Filipi uz široki smješak.

Bepo je lani uzeo najprije srebro na PH u Zadru u kategoriji -91 kilogram, da bi isto ponovio u Mersinu, na Mediteranskim igrama. Drugoplasirani Bojo popeo se u 2013. na najvišu skalinu PH u kategoriji – 87 kilograma i slavio na vrlo jakom turniru Croatia opena ‘tukavši’ i brončanog sa SP-a. Milin se ponovno našao u najužoj konkurenciji za naslov ZL-a, potvrđujući po tko zna koji puta izniman potencijal za mladca s Downovim sindromom što je pokazao i na EP u s dva odličja, dok je s državnog prvenstva ponio čak osam medalja.

[pullquote align=”right”]Boksač Josip Bepo Filipi, član Zlatne rukavice, osvojio je prvo mjestu u izboru sportaša, ispred Nikole Boje, člana Taekwondo kluba Zadar i plivača Jurice Milina iz PK Sv. Nikola[/pullquote]Dokazao je i da se unatoč bolesti može biti uspješan sportaš, baš kao i njegova kolegica i prijateljica Lucija, članica PK Zadar, koja je, također s dijagnosticiranim Dovnovim sindromom, usput obranila i titulu najbolje sportašice ZD prostora. Na Europskom prvenstvu Mijolović je uzela broncu na 200 metara prsno, a briljirala je na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom polučivši fantastičnih pet zlatnih kolajni, po tri srebra i brončana odličja.

Najbolja sam!, poručila je Lucija Mijolović i uz buran pljesak čvrsto priglila pokal.

Ma, presretna sam, pogledajte kako se raduje, popela se na binu s visoko uzdignutim rukama, prava je šampionka. Ponosna sam. Na redu nam je regionalno prvenstvo plivača s invaliditetom 15. veljače, pa PH u lipnju, i onda Svjetsko prvenstvo za DS plivače, u Meksiku 2014. Marliva je, radišna, uporna. Trenura konstantno i ne plaši se nikoga, već se sprema pokoriti planet, na SP bi ulazak u A finale bio fantastičan, a medalja bi bio san snova. No, poznavajući ju, to nipošto nije i nemoguća misija, istakla je Josipa Nekić, Lucijina trenerica.

Iza Mijolović u poretku je ostala skakačica u vodu Marcela Marić, članica KSV Zadar, koja je i lani bila druga. Marcela je u 2013. na zimskom i ljetnom PH ukupno pokupila sedam zlatnih i jednu srebrnu medalju, dok je na SP seniorki bila u žestokoj i nešto starijoj konkurenciji zapažena 19. u sinkro skokovima. Treća je sportašica Lucija Aralica iz KDP Donat, lani dva puta brončana, na PH u daljinskom plivanju i na listi Cro Cupa.

Posada JK Sv. Krševan, Šime Fantela i Igor Marenić poput Lucije je ponovila prošlogodišnji rezultat i peti put zaredom proglašena najboljom momčadi prema izboru dnevnika. U 2013. u službeni CV upisali su zlato MI u Turskoj, treći su bili na EP, a 19. na regati SP-a. U posljednih pet godina sjajan tandem jedriličara ponio je čak osam kolajni na kontinentalnim i planetarnim prvenstvima. Na ljestvici ISAF-a Igor i Šime su trenutno treći u klasi 470.

[pullquote align=”right”]Na Europskom prvenstvu Lucija Mijolović je uzela broncu na 200 metara prsno, a briljirala je na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom polučivši fantastičnih pet zlatnih kolajni, po tri srebra i brončana odličja[/pullquote]- Prošlu godinu definitivno ocjenjujemo uspješnom, ušli smo u nju lagano, bez pretjeranih ambicija, napravili malo veću pauzu i predah nakon napornih Olimpijskih igara. Međutim, rezultati su bili prilično dobri, i iznad očekivanja. Uspjeli smo se opet dići na visok nivo, treće mjesto na Euru i zlato na Sredozemnim igrama, u Svjetskim kupovima smo imali dva druga i jedno treće mjesto, na SP smo malo stagnirali, nismo izdržali, ali rezime cijele 2013. bio bi da su Šime i Igor u svojoj klasi ostali apsolutno u samom vrhu svjetskog jedrenja. Nastavljamo sada dalje, upravo su dečki u Miamiju, nakon toga po kalendaru ide regata SK-a, nadamo se odličnim plasmanima. U srpnju je EP, u rujnu SP na kojemu se odrađuje norma za OI u Riju 2016., nekakve zimske bazične pripreme su u planu za kraj siječnja, kazao je izbornik HJS-a i trener tandema Fantela- Marenić, Edo Fantela koji je i preuzeo nagradu budući su laureati minuli vikend otputovali preko Atlantika na kratke pripreme uoči skorih regata u SAD.

U redoslijedu Zad. lista ‘leđa’ im gleda četverac s kormilarom Veslačkog kluba Jadran u sastavu: Mate Ledenko, Mile Čakarun, Marin Begović, Branko Begović i kormilar Tomislav Šaban. Prvaci su Hrvatske, a braća Begović su bili i četvrti na EP i deveti na SP u nacionalnom četvercu bez kormilara. Izvrsni jedriličari JK Uskok, Pavle Kostov i Petar Cupać, kao treći u izboru, uzeli su 12. poziciju EP i 20. na SP u klasi 49er-a.

Klupske kolegice im, Enia i Romana najbolja su ekipa Zadarske županije za 2013. u kojoj su bile srebrne na Mediteranskim igrama. Na EP 16., a na SP 17., također su odlične 12. u aktualnoj tablici ISAF-a. Drugoplasirana je ekipa tu ŽKK Zadar, lani deveta u A-1 ligi košarkašica i četvrtfinalist kupa Ružica Meglaj Rimac, dok su se na trećem mjestu našle plivačice PK Zadar, brončane na B PH.

Nadom godine proglašen je plivač Leo Bavdek iz PK Jadera. Leo se u prošloj sezoni okitio čitavim nizom kolajni: Zimsko PH (kadeti): 1. (200, 400 i 800 m slobodno), 2. (100 m slobodno); Ljetno PH (kadeti): 1. (800 m slobodno); 2. (200 m slobodno i slobodno na 400 metara). Našao se usamljen na tronu liste najsvestranijih mladih juniora objavljene protekli tjedan na stranicama Hrvatskog plivačkog saveza.

Iznenađen sam nagradom, drago mi je pogotovo jer su me izabrali novinari. Rezultati su bili dobri, nadam se da ću nastaviti s pobjedama u bazenima, kratko i skromno je kazao je izuzetan plivački potencijal.

[pullquote align=”left”]Na žalost i izbor medijskih poslanika pokazao je duboko potonuće zadarske igre pod obručima, u gradu kojemu je navodno košarka sport broj 1 nije bilo košarkaša među nagrađenima, niti među ozbiljnim kandidatima[/pullquote]U kategoriji ‘Zadrani u svijetu’, nakon godine pauze, u 2013. to je bio rukometaš Ivan Ninčević, ponovno je slavio Luka Modrić, nogometni reprezentativac i fenomenalni ‘fantazist’ Real Madrida, ispred drugog u redoslijedu Ivana Santinija, napadača belgijskog Kortrijka i prema nekim indicijama potencijanog sudionika SP-a, dok je Luka Baričević osvojio zasluženo ‘Trofej Zadarski’ na temelju najviše prikupljenih glasova čitatelja.

Nagrađenima su čestitali župan Stipe Zrilić i Ivica Vlakić, dogradonačelnik Zadra.

Na žalost i izbor medijskih poslanika pokazao je duboko potonuće zadarske košarke, predstavnika igara pod obručima u gradu kojemu je navodno košarka sport broj 1 i po kojoj se naširoko prepoznaje ili se barem nekada prepoznavao na sportskoj karti svijeta nije bilo među nagrađenima, niti među ozbiljnim kandidatima. I tako skoro da to postaje standardna priča u stilu:’ujeo vuk magarca’.

Na sreću cure su koliko-toliko izvukle stvar. Makar. Kada će se muška košarka vratiti kući i čeke li je tu ‘pašta šuta’ ili ‘rad, rad i rad’, pošten i moralan rad, tko zna. Međutim, zna se da je upravo posljednje spomenuto, uz pravilno ulaganje i kvalitetnu organizaciju posla u prvi plan gurnulo vodene sportove, veslače, jedriličare i ne tako davno ‘beskućnike’, plivače i plivačice tri kluba.

Kada smo već kod plivača, pomalo nezasluženo na listi se nisu našli plivači KDP Donat. To opet traži možda i novu kategoriju u proglašenju sportskih kolektiva koja bi se upravo tako i zvala.

 

Sportaši:

1. Josip Bepo Filip 81, 2. Nikola Bojo 80, 3. Jurica Milin 57, 4. Stipe Perica 39, 5. Ivan Katuša 22, 6. Antonio Surać 5, 7. Ivica Bratanović 3, 8-10. Ivan Gobin, Saša Martinović i Marko Sikirić 1.

 

Sportašica:

1. Lucija Mijolović 78, 2. Marcela Marić 67, 3. Lucija Aralica 37, 4. Laura Čizmin 31. 5. Antonia Erslan 28, 6. -7. Hana Kovačević i Katja Čizmin 11, 8. Ivona Babić 5, 9-10. Dalmira Kurtov i Ina Marin 1.

 

Momčad:

1. Fantela-Marenić 124, 2. Četverac VK Jadran 62, 3. Kostov-Cupać 30, 4. Kuglači KK Zadar 22, 5. ŠRD Zubatac 12, 6. KK Zadar 13, 7. NK Zadar 4, 8. Odbojkaški klub Zadar 3 boda.

 

Ekipa:

1. Ninčević-Župan 138, 2. ŽKK Zadar 66, 3. PK Zadar 66 bodova.

 

Nada:

1. Leo Bavdek 103, 2. Luka Baričević 76, 3. Filip Šestan 32, 4. Borna Artić 29, 5. Matea Ombla 20, 6. Lovre Marfat 10.

 

Zadrani u svijetu:

1. Luka Modrić 94, 2. Ivan Santini 59, 3. Ivan Ninčević 41, 4. Luka Žorić 22, 5. Danijel Subašić 21, 6. Marko Popović 14, 7. Zoran Primorac 7, 8. Rok Stipčević 6, 9. Marija Režan 5, 10. Andrej Gaćina 1.

[nggallery id=511]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...