Microsoft planira već u travnju ove godine krenuti s Windows 9 OS-om?

Kako Windows 8, usprkos diskretnom povratku start izbornika u inačici 8.1 nije baš “sjeo” konzumentima, Microsoft je ekspresno odlučio krenuti s razvojem nove verzije svog operativnog sustava.

Priču je donio Paul Thurott koji se intenzivno bavi svime što je vezano uz Windowse i ostale Microsoftove proizvode, njegovu relevantnost kada su u pitanju vijesti nitko ne dovodi u pitanje, stoga i ovu mnogi uzimaju kao “gotovu stvar”. Tradicionalno, piše Thurott, Microsoft izdaje inicijalnu verziju novih Windowsa u travnju, na svojoj Build konferenciji, tako će i ove godine navodno biti predstavljeno prvo veće ažuriranje za posljednju generaciju Windowsa, nazvano Windows 8.1 Update 1, kao i novu verziju Windows Phone 8.1. Ali, uz to, Microsoft bi mogao iznenaditi i lansirati beta razvojnu verziju Windowsa 9!

O tome se ionako već neko vrijeme špekulira, ali ovo je prvi puta da Thurott donosi konkretnije informacije, pa je tako njegov zaključak da će službena verzija Windowsa 9 biti dostupna na tržištu u travnju 2015. Razlozi su poprilično jasni, Windows 8, koliko god se Microsoft trudio, nisu dali željene rezultate, otprilike 25 milijuna računala vrti se na ovom OS-u što je – premalo. Uostalom, Windows 8 i dalje zaostaje za Windows 7, iako je na tržištu već više od godinu dana, stoga će Microsoft nešto ranije od očekivanog krenuti s razvojem novog operativnog sustava.

Windowsi 9 već imaju kodno ime “Threshold” (prag, početak, nap.a.) i donijet će poprilične promjene u odnosu na Windows 8, prije svega povratak “klasičnog” Start izbornika, novu verziju UI sučelja, konvergirajuću platformu koja će obuhvaćati i Windows Phone, odnosno Windows RT. Jesu li ova predviđanja Paula Thurotta točna i koliko saznati će se vjerojatno vrlo brzo, ako ne prije onda na spomenutoj Microsoftovoj konferenciji u travnju. Definitivno, priča sa Windows 8 operativnim sustavom poprilično podsjeća na onu s Vistom, koja je pompozno najavljivana, ali se na kraju “povukla” pred Windowsima 7. Slijedi li sličan  scenarij?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...