MMF: Mlak oporavak nove Europe u 2014.

Srednja, istočna i jugoistočna Europa na putu je tek mlakog gospodarskog oporavka u ovoj godini, pri čemu će zaostajati za ostalim tržištima u nastajanju unatoč oporavku većih zapadnih trgovačkih parnera, kazao je u razgovoru za Reuters viši MMF-ov dužnosnik.

Očekujem da će rast biti negdje oko 2,5 posto u 2014. godini, u usporedbi s procijenjenim rastom u 2013. od oko 1,75 posto, kazao je u razgovoru za Reuters Aasim Husain, zamjenik direktora MMF-ovog Odjela za Europu.

To je daleko ispod stopa rasta koje su u godinama procvata premašivale pet posto, kada su bivše komunističke zemlje počele smanjivati zaostatak za imućnijim zapadnim gospodarstvima. Sada također zaostaju za ostalim tržištima u nastajanju čije stope rasta dostižu četiri do pet posto.

MMF-ov dužnosnik ujedno je iskazao zabrinutost u vezi rastućih nenaplativih bankovnih kredita koji po njegovim ocjenama prigušuju potencijalni rast u regiji, no ustraje u prognozama da bi loši zajmovi mogli dosegnuti vrhunac ove godine bude li gospodarski rast nastavio dobivati na zamahu.

Ipak, nova Europa je i dalje prilično daleko od snažnog oporavka, kazao je Husain, izdvajajući među glavnim razlozima slabije kapitalne tokove od onih u pretkriznom razdoblju, gomilanje kapitala kod stranih banaka koje dominiraju u regiji, te postojano slaba ulaganja.

MMF će za tjedan dana objaviti zimske međuprognoze na svjetsko gospodarstvo u cjelini, te za skupine razvijenih i gospodarstava u razvoju i za najveća gospodarstva pojedinačno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...