Muzeji Benkovca i Paga u ‘Noći muzeja’

‘Noći muzeja’, nakon Zadra i Biograda na Moru, pridružuju se u 2014.muzejskim ustanovama  –Benkovac i Pag. Prvi put u povijesti Grada Benkovca, tako će Zavičajni muzej Benkovca, u Ulici Obitelji Benković, sudjelovati na nacionalnoj kulturnoj manifestaciji u noći s 31. siječnja na 1.2. Posjetitelje očekuju stručna vodstva i niz zanimljivih postava.

Ovom prigodom pozivamo stanovnike Benkovca, ali i Zadarske županije i šire da svojim posjetom uveličaju našu noć i budu aktivni sudionici muzeja, poručio je dipl. arh. Marin Ćurković, ravnatelj ZMB-a. Muzej u svom sastavu sadrži: muzejske zbirke, arheološku zbirku, etnološku zbirku, kulturno – povijesnu zbirku, dokumentacijsku zbirku, muzejsku knjižnicu, fototeku, zbirku kamenih spomenika i zbirku domovinskog rata.

[pullquote align=”left”]Prvi put u povijesti Grada Benkovca, tako će Zavičajni muzej Benkovca, u Ulici Obitelji Benković, sudjelovati na nacionalnoj kulturnoj manifestaciji u noći s 31. siječnja na 1.2. Posjetitelje očekuju stručna vodstva i niz zanimljivih postava[/pullquote]Program u Zavičajnom muzeju starta u 19 sati, predavanjem ‘Benkovac nekoć’, o povijesti nastanka Grada Benkovca, kroz prezentaciju i prikazivanje filma ‘Benkovac i obitelj Novakovići’. Predavač je Marin Ćurković dipl. arheolog i prof. povijest, ravnatelj muzeja.

U 20:30 otvara se izložba pod naslovom ‘Benkovac na starim fotografijama i razglednicama’. Naziv sam po sebi kazuje o čemu se radi, a postav čini fundus ZMB-a. Autori su Marin Ćurković i Mile Marić, Grad Benkovac.

U 21:30 počinje glazbeni program uz KUD ‘Branimir’, prezentaciju rada na tkalačkom stanu, vezenja tradicionalnog veza Bukovice i Ravnih Kotara ‘Četverokuke’ – nematrijalna kulturna baština, prigodni scenski program i degustaciju autohtonih jela benkovačkog kraja. ‘Noć’ u 23:00-1:00 zatvara ‘a cappell’ dalmatinskim melosom klapa ‘Asseria’.

U Pagu pak Udruga paških čipkarica ‘Frane Budak’, KUD ‘Družina’ i Udruga iznajmljivača apartmana i soba Grada Paga organiziraju razgledavanje stalnog postava Galerije čipke, Etno galerije i Izložbe solarstva. Kroz postave i izložbe posjetitelje će voditi članovi udruga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...