Na Forumu “Od ledenog do digitalnog doba”

Dan, ili dan i pol, preostalo nam je uoči prvog ‘jačeg’ kulturnog događaja u Donatovom gradu, ali i ne samo u njemu i Zadarskoj županiji, nego u cijeloj RH. ‘Noć muzeja’, manifestacija koja se ‘stidljivo’ pojavila 2005. u Zagrebu kao lokalni projekt šest ‘metropolskih’ muzeja, a već 2006. postao nacionalna akcija, iz zime u zimu se pokazuje kao pun pogodak. U 2014. bi, barem prema najavama, trebali pasti svi mogući rekordi, od niza zbivanja, preko uključenih institucija do broja posjetitelja, pri čemu se kao fantastično osvježenje spominju ZD muzeji i ustanove kojih se i zdana u dan sve više pridružuju projektu zakazanom za petak, 31. siječnja.

Pod ‘kapom’ Narodnog muzeja Zadar, naročito atraktivnu večer naslovljenu kao ‘ Muzej od ledenog do digitalnog doba’ pripremio je Arheološki muzej na Trgu opatice Čike 1, ili jednostavno kod Foruma. Dakle, pročitajte program…

18:00- 24:00 PREZENTACIJE

1. Mario Šlaus, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

‘Antropološka analiza’

Antropolog Mario Šlaus pokazat će na koji način antropolozi određuju spol na kosturu, starost koju je netko doživio, kako razlikuju loše uščuvane životinjske od ljudskih ostataka i kako određuju prisutnost različitih bolesti ili trauma na kosturu. Posebna pozornost posvetit će se forenzičko-antropološkoj analizi potencijalnog ubojstva.

 

[pullquote align=”right”]’Noć muzeja’, koji se ‘stidljivo’ pojavio 2005. u Zagrebu kao lokalni projekt šest ‘metropolskih’ muzeja, a već 2006. postao nacionalna akcija, iz zime u zimu se pokazuje kao pun pogodak[/pullquote]2. Renata Šoštarić, Zorana Sedlar, Sveučilište u Zagrebu

‘Arheobotanička analiza’

Arheobotanika je grana primijenjene botanike koja se bavi proučavanjem biljnih ostataka iz arheoloških lokaliteta. Najčešće se analiziraju golim okom vidljivi ostaci plodova, sjemenki i drva, ili cvjetni prah (pelud, polen), vidljiv samo pomoću mikroskopa. Zahvaljujući biljnim ostacima iz arheoloških slojeva saznajemo što su naši davni preci jeli, uzgajali, prodavali na tržnicama, od čega su gradili kuće i brodove, izrađivali oružje i alate.

 

3. Darja Grosman, Sveučilište u Ljubljani

‘Aerofotografija’

Poseban način rada u arheologiji je opažanje i dokumentiranje spomenika i prostora iz zraka. Pogled s visine omogućava prepoznavanje i povezivanje fragmenata cjelina u prostoru čak i tamo gdje to sa zemlje nije moguće. Na taj način lako prepoznajemo dijelove nekadašnjih objekata, krajolika itd. i onda kada na površini nisu sačuvani nego su vidljivi samo u sjeni niskog reljefa, u boji tla ili su »preslikani« na površinu kroz razlike u boji vegetacije.

 

4. Branko Mušič, Sveučilište u Ljubljani

‘Geofizičko istraživanje’

Geofizičke su metode nedestruktivne jer se sve informacije dobivaju iznad površine zemlje. Nedestruktivni karakter istraživanja vrlo je brzo našao i široku primjenu u arheologiji. Geofizički pregled terena arheolozima daje određeni uvid u arheološke objekte ispod površine zemlje i bez njihova iskopavanja. Ako je pak neki arheološki lokalitet izravno ugrožen građevinskim radovima, terensko je istraživanje jedini način prikupljanja informacija o njemu.

 

5. Zlatan Novak, Vektra d.o.o. Varaždin

‘3D lasersko skeniranje’

3D lasersko skeniranje predstavlja suvremenu metodu brzog i preciznog prikupljanja velike količine prostornih podataka. Skeniranjem objekta dobiva se 3D mjerljiv model u obliku oblaka točaka, gdje je svaka točka u koordinatnom sustavu određena u prostoru visokom preciznošću. Ovom tehnologijom vjerodostojno se i trajno pohranjuje postojeće stanje objekata, dok se očuvanje kulturne baštine podiže na novu razinu.

 

6. Robert Maršić, Arheološki muzej Zadar

‘Digitalno-analogno’

Odjel za dokumentaciju Arheološkoga muzeja Zadar predstavit će nove metode koje već niz godina u svom radu uspješno primjenjuje s ciljem bržeg, preciznijeg dokumentiranja arheoloških nalazišta i njihovih boljih prezentacija.

18:00, 24:00 – 01:00 PROJEKCIJE FILMOVA

 

[pullquote align=”left”]Odjel za dokumentaciju Arheološkoga muzeja Zadar predstavit će nove metode koje već niz godina u svom radu uspješno primjenjuje s ciljem bržeg, preciznijeg dokumentiranja arheoloških nalazišta i njihovih boljih prezentacija[/pullquote]7. Ivan Čondić, Arheološki muzej Zadar

‘Zapisi’

Film govori o malenim ljudima, odnosno o velikima, ako je ekran na kojem se ljudi prikazuju velik. S druge strane, film isto tako govori i o nekim drugim, ne manje važnim stvarima. A tu su i arheolozi, antropolozi, snimatelji itd.

 

8. Astarta plus d.o.o. Zagreb

‘Luka antičkog Nina-3D animacija’

Nastala na osnovi dugogodišnjih radova i analize nalaza u podmorju, 3D animacija je viđenje izgleda ninske luke u antici. U animaciju su ukomponirani tipovi rimskih trgovačkih brodova, ali, što je osobito važno, i tipovi liburnskih brodova (serilia), čiji su ostaci također nađeni u slojevima ove luke. Na kopnu je uz lukobran postavljeno zdanje, s obzirom da su kopnenim arheološkim istraživanjima otkriveni nizovi zidova. Najvjerojatnije se radilo o skladištima, odnosno o prostorima za službenike koji su brinuli o prometu u luci, gdje se obavljala špedicija, kontrola roba i sl.

18:00 – 01:00 RADIONICE ZA MALE I VELIKE

 

9. Mario Kotlar, Neven Mazić, Zadar

‘Video igra’

Kako nastaje igra u rukama inženjera multimedijske i grafičke tehnologije i studenta elektrotehnike i računarstva? Oni slažu kodove, razrađuju gameplay algoritme i grafičko sučelje programa, a na našu radost konačan proizvod je zabavna video igra-slagalica.

 

10. Robert Maršić, Jelena Vekić Bašić, Arheološki muzej Zadar

‘Cijeli grad je igraonica’

Naš grad je neobičan. Prolazeći njegovim ulicama nailazimo na tajne prolaze, na znakove koji čekaju da ih odgonetnemo, susrećemo ljute antičke bogove, rimske careve, srednjovjekovne vile. Najvažnije pravilo: možeš pogriješiti ali nikad nemoj probuditi Pitiju. A opet, možda je grad takav samo u ovoj Noći. S prvim zrakama svjetla ponovo će postati običan.

18:00 – 01:00 IZLOŽBE

 

11. Stalni postav

(Prapovijesna i Srednjovjekovna zbirka)

Arheološki muzej Zadar u današnjoj zgradi djeluje od 1971./1972. godine. Po ondašnjim najsuvremenijim metodama u njoj su postavljene 1974. stalne izložbe srednjeg vijeka u prizemlju i rimskog razdoblja na I. katu, a 1975. stalna izložba prapovijesti na II. katu. Idejna i likovna rješenja dao je akademski slikar Mladen Pejaković, a muzeološke su koncepcije izradili J. Belošević, J. Medini, B. Ilakovac i Š. Batović. U pripremi je novi stalni postav rimskog razdoblja.

 

12. Kornelija A. Giunio, Timka Alihodžić, Arheološki muzej Zadar

‘De re coquinaria – O kuhanju u starom Rimu’

Dugo vremena su Rimljani bili umjereni u jelu i piću, kako se i priliči jednom zemljoradničkom-stočarskom narodu koji je vodio težak život. Ali bogati Rim, u doba svoje najveće moći, mijenja svoj način života, povevši se za lakim životom i običajima s Istoka. Stvaraju od svoje kuhinje profinjenu umjetnost, a njihove večernje gozbe postaju legendarne.

18:00 – 01:00 MULTIMEDIJALNA PREDSTAVA U CRKVI SV. DONATA

 

13. Gordana i Zorislav Šojat, Zagreb

‘Put oko Svijeta’

Arheološki muzej Zadar u suradnji sa svjetlosnim umjetnicima Gordanom i Zorislavom Šojat priređuje multimedijalnu autorsku predstavu Put oko Svijeta. Naiđete li u bilo kome trenutku naći ćete se u fascinantnoj slici negdje na našem planetu ili čak u nekome udaljenome kutku Univerzuma. Okupani svjetlošću i bojama iz toga ćete čarobnoga svijeta izaći osvježena i duha i tijela.

Kroz stalni postav Muzeja vodi Vas besplatan audio‐vizualni vodič ‘Smart guide’, a sadržaj vodiča je prezentiran u punoj multimediji (tekst, foto, audio i/ili video) i dostupan je putem pametnog mobitela. Tu su i nagradna igra na društvenoj mreži Facebook,  prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira, nagrade iznenađenja…

 

[pullquote align=”right”]Prilično zanimljiv program nudi publici na besplatno razgledavanje i Zavičajni muzej Biograd. I OŠ Zadarski otoci uključila se u hvale vrijedan projekt pa će u petak s početkom u 16 sati u predvorju i unutar škole nastupiti i predstaviti se posjetiteljima niz događanja[/pullquote]Prilično zanimljiv program nudi publici na besplatno razgledavanje i Zavičajni muzej Biograd:

19.30 – 20.00 – IZLOŽBA Otvorenje izložbe slika autorice Marije Balen

20.30 – 24.00 – STRUČNO VODSTVO Razgledavanje muzeja, postava i izložbi

20.00 – 24.00 -Druženje uz prigodnu zakusku, razgovor uz pripremljene kolače, sokove i čaj.

20:30 – 21:15 – RADIONICA Kviz ‘Gnalić’

Kviz za djecu osnovnoškolskog uzrasta sa tematikom, vezanom za muzejsku građu lokaliteta Gnalić. Cilj kviza je upoznavanje djece sa građom lokaliteta Gnalić i osvješćivanje potrebe zaštite kulturne baštine, a pobjednićki tim dobit će nagradu statuu sove koja je maskota Noći muzeja, djelo akademske kiparice Lucije Dešković.

I OŠ Zadarski otoci uključila se u hvale vrijedan projekt pa će u petak s početkom u 16 sati u predvorju škole nastupiti i predstaviti se posjetiteljima…

– KUD Sv. Donat – Zadarski tanac

– KUD OŠ Zadarski otoci – Donatići – splet kola

– Recital ”Dugo u noć” – peti c razred

– Živi tkalački stan – prvi c razred

– Vez kraj ognjišta – četverokuka

 

… uz izložbeni postav:

 

– Lepoglavska čipka

– Šokačka narodna nošnja

– Primjena etno motiva u modnim kreacijama studenata tekstilno-tehnološkog fakulteta Zagreb

– Radionica: tkanje – učenici osnovci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...