U sklopu proslave Dana grada pokazan stari način života

U sklopu programa proslave Dana grada i blagdana Svete Stošije u Zavičajnom muzeju Biograd, otvoren je postav ‘Obrti i zanati u Biogradu na Moru, početkom 20. stoljeća’.

Izložba ima za cilj pokazati na jednom malom prostoru, kako je u gradu koji je tada ima nešto iznad tisuću stanovnika, postojala značajna brojnost malih obrtnika, zanimanja, ali i jedan uzlet koji se osjećao, a pogotovo na planu zdravstvene i hotelsko turističke djelatnosti u to  doba, kazao je prilikom otvorenja izložbe, Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja.

[pullquote align=”right”]Na žalost većina obrta je nestala ili se utopila u veće pogone i suvremeniji način obrade i proizvodnje pa izložba ima i posebnu notu jer pokazuje način života kojega više nema[/pullquote]Baš je stoga zanimljiv postav doprinos poznavanju gospodarskih prilika u Biogradu i pozivanje u sjećanje ljudi koji su gradili grad preko svojih malih obrta, uslužnih radnji i koji su očito imali izgrađenu svijest za opće dobro i napredak svoga mjesta i kraja.

Na žalost većina obrta je nestala ili se utopila u veće pogone i suvremeniji način obrade i proizvodnje pa izložba ima i posebnu notu jer pokazuje način života kojega više nema i ukazuje u apsolutnom svijetlu kako vrijednost rada uvijek ostaje na cijeni kao i na ljude koji su protagonisti novih stvari, pojava i novih dostignuća, kazao je uz ostalo ravnatelj muzeja.

Zanimljivost izložbe je i u činjenici što je koncipirana tako da razvidno obuhvaća ne samo obrte i zanate, te šegrte toga vremena, već i gostionice, trgovine, hotele, društva i javne ustanove početkom 20. stoljeća u Biogradu, a sve to uglavnom je bilo je koncentrirano na samom Poluotoku.

O iznimnom značenju izložbe za Grad i njegove žitelje, i daljnjim nastojanjima da se neke tradicijske vrijednosti sačuvaju za budućnost, govorio je i gradonačelnik Ivan Knez, kao i stručne suradnice muzeja Lucija Dešković i Irena Zalović koja je i otvorila ovu izložbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...