Na Viru uređuju groblje, u planu i niz komunalnih zahvata

Lijepo vrijeme kakvo vlada posljednjih tjedana iskoristili su u Viru za početak, nastavak i privođenje kraju dijela za proljeće planiranih komunalnih i infrastrukturnih zahvata.

Tako su ovih dana intenzivirani radovi na proširenju i uređenju mjesnog groblja. Nakon izgradnje mrtvačnice s kapelicom uslijedila je sada i druga faza uređenja čitavog kompleksa. Trenutno se izvode radovi na proširenju do prije koji mjesec ‘neuglednog’ groblja, na ranije otkupljenom zemljištu, kao i njegovo ograđivanje zidom od klesanog kamena. Poslovi se provode prema postojećem projektu uređenja koji je izrado Arhitektonski studio ‘Rene“ iz Zadra, a na terenu su djelatnici komunalnog poduzeća ‘Vir održavanja’.

Treba kazati kako je objekt mrtvačnice s kapelicom nedavno priključen na niskonaponsku mrežu, ugrađen je i agregat pa je objekt osposobljen za funkcioniranje i u trenutcima nestanka električne energije, što je znalo uzrokovati prilično problema. U potpunosti je dovršen sanitarni čvor s eko blokom, odnosno pročiščivačem otpadnih voda, a objekt je priključen na cisternu s vodom. Nakon što su izvršeni spomenuti radovi za objekt je zatraženo izdavanje uporabne dozvole kod nadležnog ureda.

[pullquote align=”left”]Trenutno se izvode radovi na proširenju do prije koji mjesec ‘neuglednog’ groblja, na ranije otkupljenom zemljištu, kao i njegovo ograđivanje zidom od klesanog kamena[/pullquote]Po završetku posla na uređenju mjesnog groblja Vir bi do ljeta trebao dobiti jedno od najuređenijih mjesta za ukop pokojnika.

Inače, u niz projekata gradnje i održavanja otočne komunalne infrastrukture, virska općinska vlast planira u 2014. utrošiti oko 52 milijuna iz proračuna ‘teškog’ 74.5 milijuna kuna.  Prema usvojenom planu i programu najviše odlazi u izgradnju javnih površina, 15.8 milijuna, pri čemu je 4.8 milijuna kuna namijenjeno otkupu zemljišta u korist budućeg sportsko-rekreacijskog centra Pravulje i parkirališta za groblje, a četiri milijuna kuna za podizanje sportskog kompleksa i turističkih sadržaja.

Točno 1.5 milijuna predviđa se platiti sadnja trajnih nasada uz cestu Virski most- centar, ravno milijun se odvaja iz blagajne za podizanje nove škole u Rosuljama. U opremanje dječjih igrališta u Lozici, Biskupljači, Jadro-Kotarini i Torovima namjerava se utrošiti 100 tisuća kuna, dok se za arhitektonsko uređenje središta i obale Jadro planira izdvojiti 1.550.000.

Na program ugradnje javne rasvjete trebalo bi se potrošiti 4.34 milijuna kuna. U tome na potez most-centar odlazi 1.8 milijuna, u Bobovik pola milijuna, za Žitnu 460 tisuća, Veliku Slatinu 400.000, Stražu 360 tisuća, Donju Prezidu i Luku po 270.000, Miljkovicu 280.000 kuna. U gradnju i proširenje groblja iz proračunskog kolača ‘otkida’ se 1.5 milijun kuna.

[pullquote align=”right”]U niz projekata gradnje i održavanja otočne komunalne infrastrukture, virska općinska vlast planira u 2014. utrošiti oko 52 milijuna iz proračuna ‘teškog’ 74.5 milijuna kuna[/pullquote]U uređenje 19 otočnih nerazvrstanih cesta, planira se usmjeriti u ukupnom iznosu 4.75 milijuna kuna. Najizdašniji dio u asfaltiranje Torova i Puta Lozica 1.55 milijuna kuna, za ulicu Borisa Krnčevića, od kolišta do kolodvora, planira se ‘odrezati’ 295.000, u put Lanterne 120.000, Puta Radnjače 242.000, Dalmatinskog puta 637.000 kuna.

Prethodno, za nužnu papirologiju, kako bi se u zamišljeno uopće krenulo, znači projektno-tehničku dokumentaciju i ishodovanja raznih dozvola valja osigurati 2.4 milijuna.

U održavanje postojećih sadržaja kani se transferirati 21.664.740 kuna. Na uređenje i čišćenje javnih površina i ide 7.335.000 kuna, na sređivanje plaža 1.9 milijuna, ‘uzdržavanje’ i popravke klupa i žardinjera 475 tisuća kuna, otvorenih dječjih igrališta 100.000.

Nerazvrstanim cestama odlazi 10.3 milijuna, ili preciznije u prometnicu između centra i mosta 7.8 milijuna kuna, dok se za pojačano održavanje planira 1.53 milijuna, prometnu signalizaciju 350 tisuća, usporivače prometa 30.000 i protupožarne putove 570.000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...