Na Vladi izmjene Zakona o radu

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su izmjene Zakona o radu. I dok iz Ministarstva rada ističu kako se zakonom želi povećati konkurentnost, za što su dobili potporu poslodavaca, sindikalisti su, nezadovoljni prijedlogom, počeli s pripremama općeg štrajka.

Premijer Zoran Milanović jučer je na aktualnom prijepodnevu u Saboru, odbacio tvrdnje da Vlada inzistirajući na promjenama Zakona o radu, služi interesima kapitala na štetu radnika. Ponovio je da su reforme nužne za otvaranje novih radnih mjesta.

Da su promjene ZOR-a nužne za poticanje zapošljavanja ističu i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Poslodavci tvrde kako se prema novom zakonu o radu ne olakšava otpuštanje i ne povećava broj radnih sati. Prozivaju sindikate da bespotrebno pozivaju na generalni štrajk jer su i sami odgovorni za to što Hrvatska ima jedan od, kako kažu, najnefleksibilnijih i najrigidnijih zakona o radu u Europi.

Sindikalne središnjice poručuju pak da promjene ZOR-a nisu nužne za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poticanje zapošljavanja. Fleksibilizacija po receptu HUP-a nije otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje, nego samo omogućavanje zamjene stalnih radnika onima iz agencija za privremeno zapošljavanje, odnosno zadovoljavanje apetita poslodavaca na štetu radnika, tvrde sindikati.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je i prijedlog o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za kreditno zaduženje društva HŽ Putnički prijevoz radi financiranja nabave 44 motorna vlaka, te prijedlozi Vladinih amandmana na prijedlog zakona o Inspektoratu rada, na izmjene Zakona o hrani, izmjene zakona o informiranju potrošača o hrani, te izmjene Zakona o zaštićenim oznakama izvornosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...