“Nasadi” zarađuju i kada ih obitelji ne angažiraju

Za prijevoz pokojnika od zgrade patologije Opće bolnice Zadar do Gradskog groblja ili groblja na Belafuži Grad Zadar ne raspisuje natječaje niti daje koncesije, već je na temelju ovlaštenja za taj posao odredio gradsku tvrtku “Nasadi d.o.o.”

Dakle, uz sve ostale troškove pokopa, koji nisu mali, a radi se o nekoliko tisuća kuna, odnosno najčešće oko deset tisuća kuna ukoliko se organizira skroman obred, obitelj pokojnika na području Grada Zadra mora plaćati i obavezni prijevoz do mrtvačnice u Zadru. Takvu uslugu obavlja isključivo gradska tvrtka “Nasadi d.o.o.”, a naplaćuje ju 407 kuna, bez obzira da li se smrt dogodila u Općoj bolnici Zadar ili kući.

Članovi obitelji pokojnika upravo taj iznos doživljavaju kao nepotreban namet, odnosno “perušanje” obiteljskog budžeta  u ionako teškoj psihičkoj, ali i financijskoj situaciji koja ih je zadesila gubitkom bližnjeg.

Procedura oko pokopa pokojnika nije niti malo jednostavna. Preminuli pacijent u bolnici prevozi se na Odjel za patologiju Opće bolnice Zadar, gdje djelatnici obave čitav posao oko pripreme pokojnika za pokop, čemu prethodi i procedura izdavanja otpusnog pisma koje potpisuje ravnatelj bolnice, ako obitelj ne zatraži obdukciju preminuloga, odnosno ako okolnosti smrti ne zahtijevaju obveznu zakonsku obdukciju. Preminuli kod kuće, na kraju nakon nešto drugačije procedure također završava na patologiji OB Zadar.

Ipak, ovdje treba napomenuti kako se i boravak pokojnika u hladnjači patologije naplaćuje 100 kuna po danu, pa se obitelj treba moliti da im se u cijeloj nesreći ne “zalomi” kakav praznik ili nadležni liječnik na godišnjem, bolovanju ili sl. koji potpisuje otpusno pismo, jer se i tu trošak vrlo često zna popeti na par stotina kuna.

[pullquote align=”left”]Pogrebnici svakodnevno su “čekali” ispred mrtvačnice, odnosno bolnice te se otimali za preuzimanje pokojnika, odnosno za posao[/pullquote]Iako je i tretiranje pokojnika na patologiji pri pripremi za pokop još jedna stravična priča u kojoj se preminuli vrlo često ne peru te oblače u garderobu za pokop u nečistim pelenama, s drenovima, cijevima i vrećicama, odnosno sa svim onim što je ostalo na njima ili u njima nakon prebacivanja s odjela bolnice na kojemu su preminuli, no to za sada ipak nije tema naše priče.

Tek poslije otpusnog pisma izdaje se dozvola za ukop nakon čega se tijelo može preuzeti i prevesti na mjesto pokopa. U većini slučajeva u Zadru je to Gradsko groblje, ali nekada su preminuli iz drugih mjesta Zadarske županije, pa čak i iz drugih gradova u RH.

Ukoliko obitelj, ili pogrebna tvrtka želi pokojnika preuzeti direktno na patologiji, to neće moći učiniti, jer po zakonu mora pričekati da tijelo gradska tvrtka  “Nasadi” d.o.o. odveze u mrtvačnicu Gradskog groblja, platiti 407 kuna i tek ga tada ovlašteni pogrebnik može preuzeti za daljnji prijevoz. Tako se ispostavlja da “Nasadi d.o.o.” samo par kilometara prijevoza naplaćuju više stotina kuna, otežavajući  tako cjelokupnu proceduru oko transporta pokojnika.

Kako doznajemo iz Grada Zadra, odnosno gradske tvrtke “Nasadi” d.o.o., prema Kodeksu ponašanja za obavljanje pogrebnih poslova u Gradu Zadru koji je Grad Zadar donio još 1997. godine određeno je da “sve osobe preminule na području Grada Zadra preuzima Trgovačko društvo “Nasadi” d.o.o.

 -Sukladno čl. 3. točka 11. Odluke o komunalnim djelatnostima Grada Zadra komunalna djelatnost prijevoz pokojnika povjerena je Trgovačkom društvu “Nasadi” d.o.o. Zadar.  Navedena Odluka o komunalnim djelatnostima Grada Zadra donesena je sukladno čl. 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu.  Komunalnim djelatnostima smatraju se održavanje groblja i krematorija te prijevoz pokojnika, pod kojim se podrazumijeva preuzimanje i prijevoz umrle osobe od mjesta smrti do mrtvačnice na groblju. Istim Zakonom, člankom 2. određeno je da se komunalne djelatnosti obavljaju kao javna služba. Jedinica lokalne samouprave te pravne i fizičke osobe koje obavljaju komunalne djelatnosti obvezne su na temelju Zakona o komunalnim gospodarstvu i posebnih propisa osigurati trajno i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti, te osigurati obavljanje komunalnih djelatnosti na načelima održivog razvoja te osigurati javnost rada. Kodeksom ponašanja za obavljanje pogrebnih poslova u Gradu Zadru, donesenog na 159. sjednici Poglavarstva grada Zadra 12. ožujka 1997. godine navedeno je da  “sve osobe preminule na području Grada Zadra preuzima Trgovačko društvo “Nasadi” d.o.o. Zadar i prevozi ih u mrtvačnicu na Gradskom groblju ili groblju “Belafuža”, ističu iz “Nasada”.

Nasadi - naplata na računu

Navedeni Kodeks donesen je 1997. godine, kako ističu iz “Nasada”,  nakon niza neugodnih i neprimjerenih scena pogrebnika koncesionara, koje su se svakodnevno događale ispred mrtvačnice, a koje su kulminirale tučom pogrebnika ispred gradske mrtvačnice u prisustvu obitelji pokojnika.

– Naime, tadašnji koncesionari za obavljanje prijevoza pokojnika, odnosno pogrebnici svakodnevno su “čekali” ispred mrtvačnice, odnosno bolnice te se otimali za preuzimanje pokojnika, odnosno za posao. Kako navedene scene nisu bile u skladu s etikom poslovanja istih, a isto tako ni s normalnim ponašanjem, posebno u slučajevima kada se radi o umrloj osobi i dužnom pijetetu prema pokojnicima i obiteljima pokojnika, Grad Zadar je 1997. godine donio spomenuti Kodeks ponašanja za obavljanje pogrebnih poslova u Gradu Zadru, kojim je određeno, kao što je gore navedeno da “sve osobe preminule na području Grada Zadra preuzima Trgovačko društvo “Nasadi” d.o.o.  Sukladno navedenom, “Nasadi” d.o.o. su tvrtka ovlaštena za prijevoz pokojnika, odnosno preuzimanje pokojnika i prijevoz pokojnika na groblje, odnosno hladnjaču na Gradskom groblju, gdje pokojnike potom preuzimaju pogrebnici koje stranka odabere za obavljanje pogrebnih poslova. Time su se izbjegle dotadašnje nemile scene ispred gradske mrtvačnice, a pogrebnici, koje bi u međuvremenu, u miru, izabrala obitelj pokojnika, preuzimaju pokojnike u mrtvačnici na Gradskom groblju, objašnjavaju iz “Nasada”.

Od 407 kuna koliko stoje usluge “Nasada” d.o.o. od Patologije do Gradskog groblja, samo dio ide “Nasadima”, za radnu snagu, prijevoz, naplatu hladnjače, administrativne usluge, itd. Cijena samo prijevoza pokojnika s Patologije na Gradsko groblje sukladno Cjeniku pogrebno grobljanskih usluga tvrtke od 15. ožujka 2013. godine iznosi 57,09 kuna s PDV-om, dok samo jedan dan boravka pokojnika u njihovoj hladnjači stoji oko 70 kuna. Ukoliko se obitelj pokojnika odluči i za primjereni ispraćaj u kapelicama na Gradskom groblju ta usluga će ih usprkos sasvim drugom odabranom pogrebniku stajati još oko 500 kuna, tako da se taj minimum procedure posljednjeg ispraćaja za koji su zaduženi “Nasadi” d.o.o. vrti oko 1.000 kuna.

– Cjenik pogrebno grobljanskih usluga, kao i ostali cjenici Trgovačkog društva “Nasadi” d.o.o. doneseni su sukladno članku 21., stavak 1. Zakona o komunalnom gopodarstvu, odnosno uz suglasnost gradonačelnika jedinice lokalne samouprave. Cjenik pogrebno grobljanskih usluga Trgovačkog društva “Nasadi” d.o.o. u odnosu na cijene usluga nije se mijenjao od 2000. godine. Promjene cjenika bile su jedino u odnosu na PDV, te u odnosu na pojedine vrste usluga. Naše cijene pogrebno grobljanskih usluga, kao i pogrebne opreme  nisu najskuplje u gradu, što je vrlo lako provjeriti i usporediti, ujednačene su s cijenama ostalih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj te smatramo da su prihvatljive za građane, zaključili su iz zadarskih “Nasada”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...