Novi sumnjivi detalji o poslovanju Šegonove tvrtke vode do Zdenka Zrilića

HRT-ovi novinari otkrili su nove detalje o slučaju Šegon. Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora HBOR-a istražili su, među ostalim, i je li ‘friziranje’ poslovnih knjiga koje je tretira kao kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Analitičari Hrvatske banke za obnovu i razvoj utvrdili su brojne nedostatke u poslovanju tvrtke Facta Vera u vlasništvu obitelji Šegon. Ukazuje se da je financijski izvještaj koji je potpisao Toni Šegon friziran, odnosno da su smanjivanjem rashoda poslovni rezultati prikazani boljim od stvarnih.

Toni Šegon predao je sporno izvješće u Finu koja vrši i njegovu prvu kontrolu. U upravi Fine, kao jedna od članica djeluje Tonijeva majka Ivna Šegon.

Osim Fine, DORH-a i policije, nadzor nad ovakvom vrstom kršenja zakona provodi Financijska inspekcija koja djeluje u okviru kojom upravlja pomoćnik ministra Branko Šegon, inače otac Tonija Šegona.

U ovoj muljaži sudjelovala je navodno i tvrtka Tehno kojom upravlja zadarski tajkun Zdenko Zrilić, a koja je u vlasništvu off shore kompanije Coninvest Finance iz Lihtenštajna. Spomenuti Tehno je Facti Veri pozajmio 11,1 milijun kuna. S druge pak strane Coninvest Finance našla se na popisu tvrtki preko kojih je Hypo banka prala novac.

Podsjetimo, u medijima se 2012. pojavila informacija da su austrijski istražitelji pokrenuli istragu protiv 112 osoba, a među njima je i Zdenko Zrilić, zbog sumnje da su sudjelovali u malverzacijama s kreditima Hypo Banke. Za Zrilića se tvrdilo da je uz pomoć te banke sudjelovao u privatizaciji većine zadarskih poduzeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...