Od sljedeće godine drukčija državna matura!

Otkako je prije 5 godina uvedena državna matura, o njoj su podijeljena mišljenja. Od toga da je ‘preporodila’ hrvatsko školstvo pa sve do velikih kritika. No, čini se da je ovo drugo prevagnulo: od sljedeće školske godine državna matura doživjet će promjene.

Državna matura uz višegodišnje otpore uvedena je s najboljom namjerom. Čak se poslušao i savjet učenika i odgođena je radi bolje pripreme za godinu dana. No, s godinama, kako su se učenici polako uhodavali, tako su akademska zajednica i stručnjaci imali sve manje povjerenja. Umjesto da zamjenjuje prijamne ispite, provjera se počela udvostručivati. Sve kritike pažljivo su slušali sadašnji kreatori prosvjetne politike i državne mature.

‘Mišljenja smo da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću. Ona se pretvorila u prijamne ispite na fakultete i to prijamne koji u nekim svojim dijelovima su vrlo loše koncipirani’, izjavio je voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost prof. dr. Neven Budak.

‘Ove godine državna matura će izgledati isto kao i prethodnih godina. Međutim za sljedeću godinu ide se na racionalizaciju pristupa i promjene koje će značajnije utjecati na unapređenje kvalitete učenja’, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Petar Bezinović.

Na pitanje znači li to vraćanje prijamnih ispita na fakultete, profesor Budak je kazao kako je to je jedna od opcija. Druga je opcija, dodao je, da se državna matura zamijeni nizom centraliziranih ispita  kroz čitavo razdoblje srednjih škola. Učenici bi se na fakultete upisivali na osnovu rezultata koje bi postigli u dužem vremenskom razdoblju. Upis tako ne bi ovisio samo o jednom ispitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...