Oprez na svjetskim burzama, gospodarski podaci neuvjerljivi

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog nedovoljno uvjerljivih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava i nagađanja kojim će tempom američki Fed nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere

Na Wall Streetu Dow Jones je prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 16.437 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.842 boda, a Nasdaq indeks 1 posto, na 4.174 boda.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je niz podataka pokazao da najveća svjetska gospodarstva, od SAD-a i Kine do eurozone, rastu, ali ne baš uvjerljivo.

Zbog toga se nestrpljivo očekivalo izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da je u prosincu broj zaposlenih porastao za samo 74.000, znatno manje od očekivanih 196.000 i najmanje od siječnja 2011. godine. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7 na 6,7 posto, najnižu razinu u više od pet godina.

 

Daljnje smanjenje poticajnih monetarnih mjera

Premda je, kažu analitičari, slabost zapošljavanja u prosincu vjerojatno posljedica vrlo hladnog vremena, ti podaci mogli bi utjecati na čelnike Feda da pričekaju s odlukom o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

U prosincu su čelnici američke središnje banke odlučili smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno i poručili da će ih tijekom 2014. nastaviti postupno rezati, ovisno o oporavku gospodarstva i tržišta rada.

Svi posljednji podaci upućivali su na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su se ulagači plašili da će Fed već na sjednici u siječnju dodatno smanjiti poticaje, koji su dugo vremena podržavali rast cijena dionica, prenosi Hina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...