Otočani u mali ribolov mogu kroz cijelu 2014.!

U  Ministarstvu poljoprivrede priređen je u utorak poslijepodne radni sastanak na temu malog ribolova na kojemu su se našli predstavnici MP-a i Otočnog sabora- Udruge za razvitak hrvatskih otoka. Ispred ministarstva kao domaćina sudjelovali su savjetnik ministra Tihomira Jakovine, Marko Dražetić i načelnica sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva Božena Vidović, dok je ‘Bodule’ predstavljao predsjednik udruge, Denis Barić.

Moram kazati kako sam načelno zadovoljan. Naime, sastanak je donekle uspio samim time što se napokon o toj gorućoj temi uopće s ministarstvom ostvario nekakav kontakt. Kao što se može vidjeti, pod točkom 1 otočani imaju pravo na mali ribolov do kraja godine, što se po medijima baš i nije dalo vidjeti niti se u tom pogledu mogao dobiti jasan stav s resornih mjesta, naglašava Barić, ističući da je u pitanju tek početni korak u najavljenim pregovorima.

[pullquote align=”left”]Pod točkom 1 otočani imaju pravo na mali ribolov do kraja godine, što se po medijima baš i nije dalo vidjeti niti se u tom pogledu mogao dobiti jasan stav s resornih mjest[/pullquote]Prema propisima kojima je reguliran ribolov u Europskoj uniji i dozvoljena upotreba mreža stajačica samo u gospodarskom ribolovu, Republika Hrvatska se u pregovorima obvezala da će to poštivati i ukinuti kategoriju malog ribolova. Dogovoreno je postupno smanjivanje sudionika, tako konačno s 31. prosincem 2014. godine taj oblik ribolova prestaje postojati. U pregovorima je dogovoreno da se pod određenim uvjetima dijelu malih ribara omogući prelazak u gospodarski ribolov, a svi ostali koji ne zadovoljavaju te uvjete mogu se nastaviti baviti ribolovom koristeći ribolovne alate koji su dozvoljeni u sportskom ili rekreacijskom ribolovu. Tako je Hrvatska za mali ribolov dobila pravo na 3 500 povlastica.

U 2008. zabranjeno je izdavanje novih odobrenja za mali ribolov. U Zakonu o morskom ribarstvu iz 2010. godine u gospodarski ribolov je uveden novi oblik ribolova nazvan mali obalni ribolov, koji je omogućio da dio malih ribara prijeđe u tu vrstu ribolova. Danom ulaska u EU stupio je na snagu Zakon o morskom ribarstvu koji je preuzeo iz prethodnog zakona bez izmjena odredbe o malom obalnom ribolovu a jedino što se promijenilo je naziv dokumenta temeljem kojeg se on može obavljati, tako da je odobrenje preimenovano u Povlasticu. Obzirom na prije navedene dogovore s EU novim Zakonom je člankom 35. propisano da je radi ispunjenja obveza iz Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji (‘Narodne novine – Međunarodni ugovori’, broj 2/12.) potrebno propisati kriterije prema odredbama za određivanje broja sudionika u malom ribolovu od dana punopravnog pristupanja do 31. prosinca 2014., a nakon toga obavljanje malog ribolova neće biti moguće, te je tako dana i zakonska podloga za donošenje pravilnika o kriterijima za obavljanje malog ribolova do kraja 2014. godine. Pravilnikom (koji će se uskoro objaviti u Narodnim novinama) propisuje se tko će i do kada zadržati pravo obavljanja malog ribolova u 2014. i kriterije za izdavanje Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2014. godinu temeljem važećeg Odobrenja za mali ribolov.

[pullquote align=”right”]Obavljanje malog ribolova bit će dopušteno do 28. veljače 2014. svima koji imaju važeće Odobrenje za mali ribolov i Potvrdu o uplaćenoj naknadi za prošlu godinu ili Potvrdu o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013.[/pullquote]Obavljanje malog ribolova bit će dopušteno do 28. veljače 2014. godine svim osobama koje imaju važeće Odobrenje za mali ribolov i Potvrdu o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu ili Potvrdu o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013. Zajedno s prije navedenim Pravilnikom o kriterijima bit će objavljen i novi Pravilnik o malom obalnom ribolovu, kojim se uz nužne promjene u odnosu na stari pravilnik nastale radi donošenja novog Zakona, određuje i da će Odobrenja za obavljanje malog obalnog ribolova izdana temeljem starog Pravilnika o malom obalnom ribolovu (‘Narodne novine”, broj 59/2011) vrijediti do zamjene i biti će zamijenjena po službenoj dužnosti povlasticama. Kao i to da svi vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života, koji su dakako u propisanom intervalu podnijeli zahtjev za izdavanje Povlastice za mali obalni ribolov mogu obavljati mali obalni ribolov na način propisan Pravilnikom o malom obalnom ribolovu temeljem važećeg odobrenja i potvrde o podnesenom zahtjevu do izdavanju rješenja sukladnog podnesenom zahtjevu.

Dobitak sastanka je da smo dobili pozitivan odgovor na naš, ako se tako može reći,  kompromisan prijedlog i to da mali ribari u dobi iznad 60 i više godina s prebivalištem na otocima ili poluotoku Pelješcu mogu nastaviti obavljati mali ribolov do kraja godine, što znači  kao i do sada. Preostali mali ribari u dobi preko 60 i više godina mogu obavljati mali obalni ribolov na propisani način temeljem podnesenog zahtjeva za izdavanje povlastice za taj oblik ribolova do izdavanja rješenja kojim se taj zahtjev rješava. Povlastice će biti izdane samo onim malim ribarima koji zadovolje uvjete za izdavanje povlastice svim ostalima će zahtjev biti odbijen, pojašnjava prvi čovjek Otočnog sabora.

Nakon objave pravilnika za koji su u udruzi dobili obećanje kako će se objaviti do kraja tjedna, svi imaoci Odobrenja za mali ribolov trebaju najkasnije 28.2.2014. predati u svojim upravama za ribarstvo zahtjev za mali ribolov. Poslje predaje samog zahtjeva mogu obavljati mali ribolov do kompletiranja potrebne dokumentacije iz pravilnika i dobivanja konačnog rješenja. Nakon jučerašnjeg prvog sastanka dogovoren je nastavak razgovora nakon 1. ožujka na istu temu u obliku ‘okruglog stola’ između Ministarstva poljoprivrede (Uprave za ribarstvo), Otočnog sabora, ali i akademske zajednice koja je vezano uz problem malog ribolova sastavila javnu deklaraciju. Netom iza toga Otočni sabor će organizirati svoju skupštinu na kojoj bi pored članova bili i predstavnici malih ribara sa svih otoka, sudionici okruglog stola i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Tada bi se možda mogli donijeti konačni stav i odluka što i kako dalje po pitanju malog ribolova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...