Otvorena izložba “Lavov 2013.” Aleksandra Bonačića i Borisa Zubčića

Hrvatska i Ukrajina imaju mnogo dodirnih točaka, i povijesnih i aktualnih, i jezičnih i prijateljskih, da se ne priča o onima snažnim kulturološkim kada nam, i jednima i drugima, privredna suradnja, i gospodarstvo općenito, nisu na žalost baš neka jača strana.

‘Bila Hrvatska’, zove se pak međunarodni projekt koji spada u pozitivan kontekst susreta dvaju bliskih slavenskih naroda, a zaslužan je za dragocjenu izložbu fotografija koja se u srijedu navečer otvorila u Kovačkoj ulici, u galerijskom prostoru udruge ‘ZadArt’.

Posjetiteljima i ljubiteljima lijepoga, makar su prevladavajući tamniji motivi uradaka, ponuđeni su na razgledavanje radovi Aleksandra Bonačića i Borisa Zubčića pod naslovom ‘Lavov 2013’, nastali prilikom boravka tandema autora u gradu Lavovu, u Galiciji, zapadnoj Ukrajini, i predstavljaju tek jednu razinu ekspresije samim urbanim tkivom spomenutoga lokaliteta.

Izložba je ‘plod’ internacionalno uspješnog dijela suradnje između Ukrajine i Hrvatske koji je započeo u ljeto 2013. godine i do sada je rezultirao znanstvenim susretima, s više likovnih kolonija, ali i izložbi kao što je ova sinoć predstavljena u Varoši pred brojnim okupljenima.

[pullquote align=”right”]’Bila Hrvatska’, zove se međunarodni projekt zaslužan za dragocjenu izložbu fotografija koja se u srijedu navečer otvorila u Kovačkoj ulici, u galerijskom prostoru udruge ‘ZadArt’
[/pullquote]⁃ S Ukrajinom nas spaja mnoštvo povijesnih i inih poveznica pa je projekt kod njih, naravno ne u negativnom smislu, ‘eksplodirao kao bomba’. Uključili su se i instituti, i znanstvenici, veze su ojačale pa iako nismo konkretno otkrili ništa novo, suradnja se u nizu segmenata podigla na znatno višu razinu i postala primjer drugim područjima života i rada, rekao je suorganizator izložbe Marin Lerga. Uputio je pritom poziv svima koji to mogu da se također uključe u hvale vrijedan projekt, ‘ukoliko nikako drugačije, barem’, kako je kazao, ‘kao turisti ili putem davanja svojih turističkih usluga Ukrajincima’.

O izložbi je, nakon što ju je prigodnim slovom otvorenom proglasio Niko Karuc, progovorio i Aleksandar Bonačić, otkrivajući da su ‘njihovi dojmovi tamo bili tako slojeviti s mnoštvom živopisnih sadržaja i likova’ da su mogli prikazati Lavov na razne i različite načine, no oni su se odlučili za jedan tipičan ‘bluzerski pogled na grad’.

Naša su očekivanja bila jedno, a naši dojmovi ‘na licu mjesta’ nešto možda čak i sasvim oprečno, prilično slojeviti i uglavnom neka sasvim drugačija priča. Rijetki su među nama koji nemaju neke predrasude o Istoku, no treba doći i vidjeti kako Lavov zapravo izgleda i koliko je različit u odnosu na ono što smo očekivali, naglasio je suautor 40 foto-izložaka.

Izložene fotografije nipošto ne dočaravaju isključivo način života Lavova i Lavovljana. Prikazuju samo jedan segment, možda onaj tmurniji, no grad je ipak sasvim drugačiji, puno veseliji i življi, istaknuli su autori na izložbi koja je bila postavljena krajem prošle godine i u Zračnoj luci Zadar.

U programu otvaranja pjevao je i kulturni događaj obogatio glazbenim tonovima izvrstan ansambl ‘Ars cantabile’, izvevši nekoliko evergreena i crnačkih duhovnih pjesama. Radovi se, inače, mogu pogledatu najkasnije 29. siječnja, kada se uistinu zanimljiv i preporučljiv postav zatvara.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...