Ovo su plaće hrvatskih političara

Među županima na začelju je najmlađi hrvatski župan Matija Posavec, koji, kako kaže, prima 13.020 kuna plaće, najmanje od svih hrvatskih župana. Manje zarađuju samo gradonačelnici manjih gradova.

“Đurđevac treba gradonačelnika koji nije opterećen stranačkim i egzistencijalnim interesima. Dužnost gradonačelnika obnašat ću volonterski i bez naknade, prema dobivenom rješenju Hrvatske odvjetničke komore…” Tako je u letku prije lokalnih izbora prošle godine birače vrbovao Željko Lacković (42), diplomirani pravnik, koji je u drugom izbornom krugu pobijedio s preko 66 posto glasova. Danas je jedan od rijetkih gradonačelnika u Hrvatskoj koji taj posao obavlja volonterski, kako sam kaže, iz ljubavi prema svome gradu. Kad bi se ljubav prema gradu mjerila u plaćama, onda bi Lacković bio kategorija za sebe. Svi ostali, naime, rade za plaću, i to i do četiri puta veću od prosječne u gradovima i županijama, ili “volontiraju” za naknadu, koja iznosi barem prosječnu plaću.

15-16 tisuća imaju…

Od gradonačelnika u četiri sjeverozapadne županije – Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj, prema podacima koje su u imovinskoj kartici predali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, najveću plaću ima varaždinski Goran Habuš (HNS). Mjesečno mu na račun sjeda 16.200 kuna neto. Njegov čakovečki kolega Stjepan Kovač (SDP) u imovinskoj kartici ima naveden samo ukupni godišnji neto iznos, koji, kod se podijeli na dvanaest mjeseci, daje 16.100 kuna mjesečno.

Od čelnika županijskih središta gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović (HDZ) i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak (SDP) na otprilike su istoj visini plaće od 15.200 kuna mjesečno. No, prva žena Koprivnice podijelila si je primanja na dva dijela, pa iz državnog proračuna kao saborska zastupnica prima 6600 kuna, a iz gradskog kao gradonačelnica 8600.

Plaće gradonačelnika ostalih, manjih gradova, kreću se na desetak tisuća kuna mjesečno, koliko, na primjer, ima prvi čovjek Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ). Gradonačelnici Ludbrega i Preloga imaju nešto više od 11.000 kuna plaće. Neki gradonačelnici vode se kao volonteri, ali mjesečno si iz gradskih proračuna isplaćuju naknade za pokriće troškova, često i do visine prosječne radničke plaće u županijama u kojima žive. Tako gradonačelnik-volonter Lepoglave Marijan Škvarić (HNS) mjesečno prima 4780 kuna. SDP-ovac Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, mjesečno prima 7900 kuna naknade, po čemu je vjerojatno rekorder! Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Davorka Štefanić (HNS) negdje je na sredini. Ona volontira za 5900 kuna mjesečno.

Političari koji najviše zarađuju od politike rade kao saborski zastupnici, a pri vrhu je i jedini ministar sa sjeverozapada Siniša Hajdaš-Dončić, koji je u imovinskoj kartici prijavljen na 18.500 kuna plaće. Na vrhu je saborska zastupnica i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, kojoj se mjesečno isplaćuje 20.285 kuna. Plaće ostalih zastupnika kreću se od petnaest do 19.000 kuna, u što nisu uključeni dodaci na koje imaju pravo.

Za plaćama zastupnika ne zaostaju puno neki župani. Varaždinski župan Predrag Štromar ima plaću od 18.323 kune, slijedi koprivničko-križevački Darko Koren sa 17.782, pa krapinsko-zagorski Željko Kolar s 15.980 kuna. Na začelju je najmlađi hrvatski župan Matija Posavec, koji, kako kaže, prima 13.020 kuna plaće, najmanje od svih hrvatskih župana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...